Novi Kneževac, Beograd, Đala – 600 godina Đale Marija Cica Latinović II deo

Umetnička nit u Cici!

Danas Marija Cica Latinović leta provodi u Đali  na kreativan i duhovit način  jer  se u njenom dvorištu okupljaju njeni vršnjaci i malko mlađi, rakija se peče –kajsijevača, polako pijucka, a neizbežni majstor kako pepicanja rakije je i glavni roštiljdžija – Žuka, jer ništa bez njega , sad već bez deda Žuke pravi štimung u dvorištu. Do skora se odvijala i kolonija slikara „Boje i svetlosti Severnog Banara“.

-Bez Đale – kaže Cica – bila bih siromašnija za bezbrižno detinjstvo, šaroliku, veselu i mangupsku mladost , brze vikende  kad se sumirlo urađeno u Beogradu i polagalo računa roditeljima do sadašnice , koja je  trajala 20-ak godina .

Opuštenost, uživanja i radovanja beskrajnoj ravnici  koja se vidi iz  njenog dvorišta, a boje i svetlosti Banata čini život lepšim nego što on u suštini i jeste. A to može samo u Đali!

-Đala je ona energija koja me drži tokom cele godine u zagušljivom Beogradu (mada ga ne bih menjala ni za šta) da istrajavam u svojim interesovanjima jer ja nisam statična. Večito nešto istražujem, otkrivam. Učestvujem u različitim kursevima , usavršavam se u zdravoj ishrani , kao i u nutricionizmu.

Marija- Cica se bavi nesvakidašnjim fitnesom  koji je između joge i akupunkture, peva u horu, skita po gradu , ne propušta izložbe , premijere, dobre koncerte, književne večeri. Ako se neko slučajno  zaputi na neki kulturni događaj bez najave nemojte da se iznenadite ako ugledate Cica Mariju. A ona uvek ha, ha, ha  ili hi, hi, hi uz glasno smejanje i vas učini srećnijim i zadovoljnim.

Ne znam da li je to zbog Đale, ili spomenutih vanilica, koje mirišu pred seosku slavu, svejedno, ali Cica Marijom odiše najlepše selo u Banatu, a pored Mađarske granice , selo koje je nastalo tu gde jeste pre 600 godina , stoji i osataje,

 A ona i kad je u njemu očekuje goste koji svoju ljubav prema bojama i svetlosti ovog podneblja ostavljaju ili na slikama , fotografijama, pesmama, ili reportažama i požele da se što pre susretu sa njom i razmene osećanja, htenja i doživljaje. A to može, zaista, samo u Đali.

tekst i fotografije redakcija Potiski News 

Projekat „Šesto godina Đale“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор