19.06.2024
Novi Kneževac

Српски Крстур – За Видовдан организован Сабор песме и лепоте Србије

У Дому културе у Српском Крстуру је на Видовдан, 28. јуна под покровитељством општине Нови Кнежевац и домаћина Месне заједнице Српски Крстур одржан „Сабор песме и лепоте Србије“. Ову манифестацију су организовали Културно просветна заједница Србије, Удружење културних ствралаца Србије „Завичај“ и Музичка продукција РТС-а –Радио Београд.

На „Сабору“ су наступали млади ствараоци у култури народа Србије и такмичили се у певању изворних народних песама и избору најлепших народних ношњи.

 Гости Сабора су били певачи Раде Јоровић и Данка Стојиљковић, а такмичаре и госте је пратио оркестар Синише Туфегџића (прва хармоника Југославије и Србије из 1989. године).Током сабора  је свирао на гитари  др Урош Дојчиновић, наш познати гитариста и музиколог, као и члан жириа.

 Манифестацију је  отворио народни посланик Радован Јанчић, а генерални секретар Културно просветне заједнице Србије Живорад Жика Ајдачић је  уручио златну медаљу КПЗС председнику општине  др Радовану Уверићу и народном посланику Радовану Јанчићу.

Такмичили су се млади певачи из: Новог Кнежевца, Суботице, Новог Милошева, Книћанина, Кањиже, Санада и Банатског Новог Села који су у два круга певали по једну песму, а награде је  обезбедила општина Нови Кнежевац (пехаре, дипломе, књиге и друго)

Стручни жири који су чинили : Мирјана Дробац, етномузиколог, проф. др Урош Дојчиновић,  Илија Павловић је одлучио да прва буде Кристини Мик из Банатског Новог Села, друга Николина Ђурашиновић из Суботице, а трећа Наташа Димитријевић из Книћанина. По оцени жириа публике најбоља је била Васкрсија Ковачевић из Кањиже.

Носећи народне ношње 14 лепих младића и девојака  је прошетало бином из: Новог Кнежевца, Банатског Аранђелова, Остојићева, Книћанина, Новог Милошева, Санада и Суботице. По оцени жирија публике, најлепша девојка у народној ношњи била је Николета Гај из Остојићева, а по оцени стручног жирија:  Јасминка Пап из Новог Милошева (КУД Теодор Павловић“).

Стручни жири је за најлепши пар у народној ношњи изабрао Александру Жигић и Дејана Хусића из Новог Милошева, у банатској ношњи.

ДКП

фотографије Ивана Попов

Оставите одговор