17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac –Đala, 600 godina Đale, Miroljub Jakovljev II deo

Miroljub Jakovljev , Đalinac od 77 godina ima najduže pamćenje u selu i zanima ga sve što je vezano za prošlost, a i uvim godinama se aktivno bavi poljoprivredom i obrađuje 20 jutara zemlje i kaže da je najstariji aktivni zemljoradnik u selu.  

Za sebe kaže – Bio sam  nikakav đak, i bio sam seljak od malena . Voleo sam  da orem , da sijem. Završio sam  osmogodišnju školu i ekonomsku započeo . Za mene su brojke bile suvoparne, Voleo sam poljoprivredu, ali sam i sve ruske klasike pročitao:Dostojevskog, Tolstoja, Gončarova, zatim Igoa, i druge klasike, kako engleske i francuske, tako i nemačke. Čitao sam „Politiku“, od 1950. do 1998. godine nam je redovno stizala na kućnu adresu. A sad čitam nedeljnik „Pečat“.„Sveto pismo“ sam pročitao nebrojano puta.

Miroljub Jakovljev ima širok spektar prijatelja i poznanika.

-Družio sam se s Milovanom Ajvazom preko koga sam upoznao Gidru Bojanića i Miru Trailović, Slavka Simića i mnoge druge glumce.

Miroljub je jedan od retkih koju se seća svega što se dogodilo u svom selu. Njega ne znaju samo meštani, nego akademici, slikari, ekonomisti, glumci. Dobrota, gostoprimljivost i neobičnost su glavne karakteristike Miroljuba.

Bio je dobrodošao gost u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Kim Braca Krestić (akademik Vasilije Krestić) ga je upoznao sa mnogim značajnim ličnostima u srpskom društvu. Upoznao se sa dr Čedomirom Popovim, dr Kostom Mihajlović, Smiljom Avramov, Draganom Nedeljkovićem, Dejanom Medakovićem, Kostom Čavoškim, Dobricom Ćosićem, S Nikšom Stipčevićem i mnogim drugim.

Šta je za Miroljuba Đala?

-Najlepše mesto na svetu. Svugde sam išao, ali Đala mi je najlepša – kaže Miroljub. – Zašto? Tu sam se rodio i tu živim. Volim Srbiju i Srbin sam i rodoljub. Takođe sam poznavalac starog srpskog jezika  i čuvam njegovu arhaiku od zaborava. Volim da putujem , bio sam na Hilandaru i po Rusiji  i po svim pravoslavnim zemljama nebrojano puta.

Miroljub sve to skromno iznosi i svoju kapiju u ulici oraha drži širom otvorenu te svako ko voli da pripoveda na starinski način, da priča o prošlosti , ili o književnosti dobrodošao je u njegovu kuću na čašicu razgovora, a on će uvek imati vremena da zastane, koju rekne i podseti se šta je bilo u porošlosti Đale vezano baš o tome što pričate,

smart

Eto, takav je Miroljub, nenametljiv, druželjubljiv i čovek širokih pogleda i velijog saznanja,  znanja i sećanja.

tekst i fotografije redakcija Potiski News

Projekat „Šesto godina Đale“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор