19.06.2024
Novi Kneževac

Ђала (Нови Кнежевац) -ЦРКВЕНА СЛАВА

Ове године у реновираној и адаптираној порти је дочекана црквена слава

Свети Архистратиг Гаврило је храмовна слава ђалинске цркве од њене изградње 1795. године. Слава храма окупља вернике да се заједно узнесу у молитви. Тад Ђала мирише на ванилице, прозори свих , обично празних кућа, су широм отворени, испред сваке куће је паркиран по неки аутомобил и чује се жагор из дворишта. 

Свечаном вечерњу на црквеној слави, свећењу и резању славског колача присуствовали су свештенослужитељи: протојереј Горан Ивков из Падеја, протојереј Драган Ђукић из Остојићева , јереј Александар Петровић из Санада и домаћин храма јереј Душко Кострешевић.

О значају  заштитника храма и свим бестелесним силама је говорио јереј Александар Петровић, говорећи  о небеској војсци анђела који служе  Господу и  показују пут којим треба да идемо, који  су заједно са нама, јер сваки човек рођењем добија  свог анђела чувара. Јереј Петровић је нагласио да су небески анђели доносиоци вести и чувари свете цркве и душе и тела људи.  А архистратиг Гаврило је доносилац свих благовести.

Ове године кумови црквене славе су биле вернице које су сваке недеље  присутне на богослужењу. Одлучиле су да заједнички кумују. Приредиле су  славски колач и кољиво и почастиле присутне у храму. Након резања колача подељене су захвалнице заслужним грађанима Ђале и онима који брину о цркви и селу.

На славу су се окупили Ђалинци из села, околине и даљине да је прославе, да се сретну, поразговарају, препознају и испричају. Нова , преуређена  порта заслугом општине Нови Кнежевац је била пуна света, а иза ове године су се испред ње , у центру села пружиле шатре с различитим ђаконијама којих је ове године било много више него претходних.

А Ђала ће чекати опет јули месеце да оживи, замирише и да куће заблистају пуним сјајем.

ДКП

Оставите одговор