Đala ( Novi Kneževac) – Dan sela

 Na Dan svetog arhistratiga Gavrila , 26. jula, Đala, selo u najsevernijem delu Srbije, u opštini Novi Kneževac  je obeležilo Dan sela.

Sečanost je započela promocijom knige Miomira Filipovića Fiće „Selo Đala severna kapija Srbije“ u Mesnoj zajednici koju je juna 2019. godne izdala Kulturno prosvetna zajednica Srbije i Mesna zajednica  Đale.

Knjiga ima 135 strana i većim delom je posvećena istroriji Banata i Velikokikindskom dištriktu. U knjizi su prikazane između ostalog i familije Đale, ako i razvoj školstva, vatrogastva, fudbala i odbojke u selu. Takođe je  su navedene i dve značajne ličnosti akademik Vasilije Krestić i glumica Rozalija Levaji.

U večernjim satima nakon večernja u crkvi održan je prigodan kulturno umetnički program u centru sela gde je pored talentovanih đaka Muzičke škole nastupao i KUD  „Milan Ajvaz“ iz Srpskog Krstura gde su članovi folklora i mladi Đalinci.

Predsednik opštine dr Radovan Uverić govorio o značaju ulaganja u selo  od juna 2016.  od obnove i uređenja centra sela, asfaltiranja ulica i zamene vodovodne mreže, do obnove ovog leta porte  hrama Svetog arhangela Gavrila i sportskog igrališta u Đali , pored fudblskog terena i najavio adaptaciju Sokolskog doma u mestu i takođe, mnoge adaptacicje i sanacije i u drugim selima opštine.

DKP      

Оставите одговор