17.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – Преподобна мати Ангелина српска

Српска црква и њени верници  данас, 12. августа обележавају празник Преподобну мати Ангелину српску.

Мати Ангелина је била кћи Ријалита Комнина Арбанаског која се 1440. године венчала за последњег српског  деспота Стефана Слепог Ђорђевића. У Албанији су живели до рођења њиховог сина Ђорђа, касније владике Максима. Затим породица живи у Фурладији 16 година до смрти деспота Стефана Слепог , где се рађају и деца Јован и Марија. По смрти деспота на предлог угарског краља Матије Корвивна деспотица Ангелина добија имање у Срему, у Кулпинову где мађарски краљ даје титулу деспота најстаријем сину. Ђорђе се титуле одриче и предаје је брату Јовану који врло брзо умире и његове посмртне остатке преносе у Румунију где неко време бораве у њој.

Читање Јеванђеља у храму Светог архистратига Михаила у Новом Кнежевцу

У међувремену, епископ Максим је епископију из Београда преместио у Срем, у манастир Крушедол, а мати Ангелина гради Сретењску цркву у близини Крушедола 1515.  у којој је и сахрањена када се упокојила  1520 . године. Касније су њене мошти премештене у манастир Крушедол где се и данас налазе.

 Мати Ангелина никада није заборавила сиромашне и убоге, мада  ни сама није много имала, и несебично им је увек помагала.

У спомен мати Ангелини од 2013. године Сремска епархија и Радио – телевизија Војводине уз подршку Матице Српске додељују награду „Деспотица мати Ангелина“ на дан преподобне светитељке  12. августа за допринос лепоти и достојанству живота .

А књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић је 2008. године објавила роман „Запис душе“  који говори о последњој српској деспотици и уједно светитељки , о њеном животу и путу душе кад напушгта људско обличје.

ДКП   

Оставите одговор