Нови Кнежевац – СЛАВА ЦРКВЕ НА СВЕТОМ БУНАРУ

У претпразништво Успења Пресвете Богородицее у уторак,  27. августа на Светог пророка Михеја је обележена храмовна слава на Светом бунару у новокнежевачком атару.

Пре 30 година, 22. фебруара је почела градња светог храма јер се веровало да је вода из бунара поред некадашњег порушеног храма света. Храм су сазидали зидари Стевана Јочића из Новог Кнежевца уз свесрдну помоћ верника, за време ондашњег пароха новокнежевачког  тада протојереја Бранка Попова. Крст  за храм је направио Драгољуб Коча Ковачевић, а иконостас је осликала Марија Марјанов из Новог Сада. На дан Светог Михеја 1989. године је митрополит црногорско приморски, тадашњи епископ банатски, господин Амфилохије Радовић осветио цркву у присуству више од 1.000 верника, а том приликом је обележено и 600 година од Косовске и 75 година од Колубарске битке.

Црква на Светом бунару је прва саграђена послератна црква у Банату (после Другог светског рата), те су њеном свећењу присуствовали многи знаменити уметници, а међу њима и Светлана Стевић, певачица народног појања.

Ове године верујући из Новог Кнежевца, Обилићева, Банатског Аранђелова и Санада су организовано тракторима дошли на Свети бунар, Света литургија је обављена у храму, Славски колач је освећен и пререзан  испред храма .  Свету литургију је служило шест свештеника, на челу са архијерејским намесником новокнежевачким протојерејом Радојем Периним , а саслуживали  су протојереји ставрофори у пензији Бранко Попов и Арсен Виловски и јереји Горан Караица, Ненад Јовановић и Бојана Туро.

Свећење славског колача

   Након литургије је извршен и опход око цркве са литијама, као што се увек ради за храмовну славу. Том приликом се свете и храм и летина око цркве да буде родна и благословена. Након свећења и резања славских колача верујући су се окрепили у хладу јавора око Светог бунара, узели освећену воду, и понели је у своје  домове.

 Иначе, о Спасовдану и за храмовну славу службе се врше у цркви посвећеној  Светом пророку Михеју који је из племена Јудина, рођен у селу Мориси.   Он је био савременик пророка Исаије, Амоса и Осије и јудејских царева Јоатама, Ахаза и Језекије. Изобличавао је пороке свог народа и лажне пророке. Предсказао је пропаст Самарије. Предсказао је и пропаст Јерусалима која ће доћи зато што његови поглавари узимају мито, свештеници уче за плату и пророци гатају за новац. Од свих његових пророчанстава најважније је о Месији, нарочито о месту Његовог рођења. Он је Витлејем означио као место где ће Месија бити рођен. Не зна се поуздано да ли су га убили Јевреји, или се мирно упокојио. Али зна се да је сахрањен у свом селу. Мошти су му пронађене, заједно са моштима пророка Авакума, у време цара Теодосија Великог.

ДКП

фотографије Ивана Пејин

Оставите одговор