Kanjiaža – DNEVNO VIDLJIVO OD 300 DO 500 MIGRANATA

Prisustvo migranata u opštini Kanjiža je gorući problem  u tri naseljena mesta opštine: Kanjiži, Martonošu i Horgošu. Svakodnevno je vidljivo od 300 do 500 migranata, a izostala je podrška   na državnom nivou.

Po rečima  predsednika Mesne zajednice Kanjiža i zaduženog za koordinaciju Štaba za vanredne situacije u opštini Roberta Laca opština je prinuđena da se obrati medijima da bi skrenula pažnu države na gorući problem u ovoj maloj opštini na severu države prema Mađarskoj jer se iz dana u dan povećava broj migranata u njoj,  koji više ne  prezaju da ulaze u napuštene zgrade, kuće bez prisustva vlasnika, čak u u ustanove u popodnevnim satima kada nikog nema u njima , kao što je npr. Muzička škola u Kanjiži.

Po rečima Laca Kanjižani očekuju da se poveća broj policajaca u opštini jer migranti jedino zaziru od policije. U naseljima je prisutno nezadoljstvo građana  i strah jer se sećaju 2015. godine kada je u mestu bilo nekoliko hiljada migranata i da su do skoro snosili posledice njihovog prisustva i ne žele da se to ponovi. Roditelji svoju decu prate do škole ili ih odvoze, a već sa prvim sumrakom kuće se zaključavaju da ne bi bili članovi domaćinstva izloženi neželjenim gostima.

Obraćajući se javnosti nadležni iz opštine Kanjža se nadaju da će na nivou države prepoznati  problem i povećati broj policije u opštini, odnosno ova tri mesta, a oranizovane gražanske patrole koje su u koordinaciji sa Vanrednim štabom opštine pokušavaju da zaštite ustanove, pravoslavno i katoličko groblje i unesu kakav takav mir među građanima.

 Po mišljenju Roberta  Laca i članova Vanrednog štaba mesto migranata je u Prihvatnim centrima za njihov smeštaj, a molba upućena Ministarsvu unutrašnjih poslova  i ministru Stefanoviću od 19.novembra još nije urodila polodom.

 Lokalnoj samoupravi Kanjiže je navažnija bezbednost njih građana.   

DKP  

Оставите одговор