Novi Kneževac – „KUDA VODE GRAĐANKSE AKTIVNOSTI“ 20 GODINA POSTOJANJA UNU „FENIKS“ 2

Udruženje za negovanje umetnosti „Feniks“ se godinama suočavalo sa problemom prostorija  jer nisu imali gde da rade, da se sastaju, održavaju skupštine i rade sa mladima. Od institucije, do institucije i urodilo je plodom. Pre četiri godine UNU „Feniks“ je napokon dobio svoj prostor   i u okviru njega je otvorio nakon detaljnog preuređenja i adaptacije galeriju slika koja je uvek otvorena kad u blizini ima neka manifestacija jer se nalazi pored ulaza u Pozorišnu salu u Novom Kneževcu.

Ove godine su članovi „Feniksa“ zajedno sa Udruženjem „Potiski Njuz“ prvi put u Novom Kneževcu organizovali „Noć muzeja“ u svojim prostorijama i priključili se  mnogim gradovima Srbije i Evrope  koji osvajaju i upražnjavaju slobodu umetničkog izražavanja. A sloboda kao stanje svesti je uvek ona koja vodi i inspiriše na umetnički bunt i stvaralaštvo. Te subote , 18. maja u prostojiama UNU „Feniks“ , u Kralja Petra I Karađorđevića br. 6  bila su  otvorena  vrata prostorija celo veče  za sve zainteresovane koji  su želeli  da se upoznaju sa njihovim radom, a bilo ih je dosta, te su Feniksovci opravdali svoje postojanje.

Naravno, članovi Udruženja  od samog osnivanja su učesnici kako kolonija u Srbiji, tako i u inostranstvu. Neki članovi su rednovni učesnici kolonija u inostranstvu, a po neki članovi u okolini, jer udruženje neguje dobrosusedske odnose sa sličnim udruženjima iz cele Vojvodine te kako su dobri domaćoni, tako su i dobri gosti u Kanjiži, Mokrinu, Rumi, Bačkoj Topoli, Bačkoj Palanci i drugde .

Inače, članovi udruženja su dobitnici i mnogih nagrada na takmičenjima slikara amatera Srbije i ponosni su na svakog svog člana jer svaki od njih je za ovih 20 godina bio nagrađen ili na okružnim takmičenju, ili na pokrajinskom, a i republičke nagrade im nisu strane, a tada su slikari mogli da učestvuju na slikarskim kolonijama koje su se odvijale po celoj državi i razmene iskustva i mnogo toga nauče.

A u stvari šta reći o “Feniksu“ ? Veliko srce, iskreni talenat i dobra volja da svoje umeće približe sugrađanima , odobrovolje ih i učine da im život bude oplemenjen lepim stvarima. Jer život nije samo borba, nego i uživanje u lepim stvarima, a ovi slikari baš to umeju najbolje da rade.

DKP i BP

fotografije redakcija

Projekat „Kuda vode građankse inicijative“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор