Novi Kneževac – „KUDA VODE GRAĐANKSE AKTIVNOSTI“ 20 GODINA POSTOJANJA UNU „FENIKS“ 1

Udruženje za negovanje umetnosti „Feniks“ iz Novog Kneževca je osnovano 1999. godine . Postojalo je kao mala grupa entuzijasta, a 2000.  se registrovalo kao UNU „Feniks“ koje  je negovalo slikarstvo, pisanu reč,  da bi se 2003. opredelili samo za slikarstvo.

Za 20 godina postojanja druženje je brojalo preko 50 članova koji su se i sada se još uvek bave slikarstvom, neko profesionalno, neko amaterski, ali svako s velikom ljubavlju.

Kao i svaki početak sve je bilo teško, po malo u rasulu, ali se vremenom  se stabilizovalo i organizovalo pogotovo od kad je predsednica Udruženja Spomenka Malbaški  počele su da se dešavaju interesantne stvari.

Zajedno sa Udruženjem obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga su osnovali 2003. slikarsku koloniju „Život je umetnost“ koja je bila humanitaranog karaktera  kao i danas posle 17 godina i koja se prve dve godine odvijala u Filiću u zajedničkoj organzaciji oba udruženja. Kasnije je svako udruženje krenulo svojim tokom.

Feniksovci su učestvovli na manifestaciji „Akordi leta“  koju je organizovala godinama Muzička škola iz Novog Kneževca jula meseca dok je bio direktor Milan  Miša Mirkov gde je svaki slikar iz Udruženja  imao jednovečernju  samostalnu izložbu.

U međuvremenu Udruženje je organizovalo Dečiju slikarsku školu za zainteresovane osnivce u Mesnoj zajednici  gde  preko 50  dece se  učilo osnovnim slikarskim pokretima.

 Cilj umetnosti po rečima   Spomenke Malbašli je kao i slikarstvo –Da razvije kreativnost, izražajnost i „ispravnost“, odnosno svoj pogled na svet, kao i druženje, samim tim i razumevanje sveta oko sebe.

Pre 10 godina u Đali članovi Udruženja , u kući Marije Cice Latinović osnovali su spstvenu slikarsku koloniju „Boje i svetlosti Severnog Banata“  koja je godinama prerasla u Međunarodnu koloniju jer na njoj učestvuju slikari i Bosne i Hercegovine, Makedonije, Republike Srpske i Mađarske.

Zahvaljujući ovoj koloniji koja opstaje 12 godina naslikano je preko 1.000 slika , mahom ulja na platnu, a tokom poslednjeg vikenda jula meseca , za Dan sela i za crkvenu slavu odvijala se i odvija kolonija  koja tada okupi najmanje 30-ak slikara što profesora slikarstva, akademaca i slikara amatera –ljubitelja umetnosti, decu iz sela i goste u tom trenutku u selu koja se uvek priključuju koloniji  i  meštane koji radoznalo posmatraju  rad umetnika i radosno ih časte voćem, vrežom i kolačima, i naravno podrškom i osmehom jer za Đalu ovako „štogođ“   mnogo znači i meštani su slikarima izuzetno zahvalni.

U poslednje tri godine kolonije se odvijaju u dvorištu Lovačkog doma u Đali i nekako se lakše sve odvija jer drugi brigu vode o hrani , osveženju, prostoru, prevozu, smeštaju, a umetnici slikaju.

Nastaviće se …

DKP i BP

Fotografije redakcija

Projekat „Kuda vode građankse inicijative“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор