Novi Kneževac – „KUDA VODE GRAĐANSKE AKTIVNOSTI“- UDRUŽENJE „SEĆANJE NA NEKOG“ SELO DRŽI BUDNIM 1

U selu kao što je Banatsko Aranđelovo, u opštini Novi Kneževac, koje je između dva rata bilo najnaseljenije mesto u opštini, normalno mada se stanovništvo više nego prepolovilo postoje ljudi entuzijasti , sposobni i kreativni koji žele da  u svojoj sredini nešto promene, a takva je Angelina Dimitruijević koja  se prvo  priključila Udruženju u Novom Kneževcu i svojim književnim umećem doprinosila njihovom razvoju.

Međutim, život bude više nego surov, gubi sina jedinca sa 28 godina, Alekseja, koji je iznenada preminuo i da ne bi izgubila svaki kontakt sa životom posvećuje se deci i osniva dečiju slikarsku koloniju koja traje već 11 godina i koja je obučila više od 400  seoske dece, zove se „Sećanje na nekog“. Kolonija se odvija jula meseca jer je tada  Aleksej preminuo. Angelina ubrzo osniva Udruženje „Sećanje na nekog“ koje mnogo toga uradilo za selo.

A kako je sve počelo?

-Počelo je s ljubavlju prema deci, prema mestu i pisanju. Svaka likovna kolonija je imala novu likovnu tehniku i tematiku, a akcenat je na reciklaži- priča Angelina. – Jednom smo radili sa glinom, glumili tragače arheologe i renovirali stre predmete dekupaž tehnikom. A na kraju svake kolonije se organizuje izložba uz prigodno književno popodne za decu , a roditelji i meštani su plaćali ulaznicu u vidu knjiga koje su poklanjali Udruženju. Knjiga se mnogo nakupilo i bio je  potreban prostor za njihovo odlaganje. Te je Mesna zajednica Banatskog Aranđelova ustupila prostorije u Domu kulture sela koje je Udruženje preuredilo u biblioteku koja danas broji nekoliko hiljada knjiga od lektire, literature do  leksikona, i koja  radi svake srede u popodnevnim satima.

Takođe, su se odvijale poslednjeg petka u mesecu književn večeri na kojima su učestvovali između ostalih : Jovan Ćirilov, Maja Volk, Nedeljko Popadić, Ilija Tucakov, Mile Klepić i mnogo drugih književnih veličina.

Pored književnika u Banatskom Aranđelovu su gostovali i doktori profesori koji su vršili edukaciju zainteresovanom stanovništvu. Dr profeosrka Branka Lazić sa projektom biobašte i doktor Branislav Hačko sa temom „Živeti bez stresa“.  Na temu  – zdrav život su gostovali mnogi lekari i porfesori.

Angelina i njeno Udruženje se bavi i negovanjem tradicije tako da već godinama priprema decu za korinđanje na Badnje veče što je običaj u Banatu da se ide od kuće do kuće i da se ne bi recitovali samo „Mali Perica“ ili „Mala Jela“, već mnoge druge lepe i poučene pesme .

Nastaviće se …

DKP

 fotografija Bogdan Popov i arhiva Udruženja

  Projekat „Kuda vode građankse inicijative“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор