Kanjiža- KANIŽA U OKVIRU EBROPSKIH INTEGRACIJA – EKONOMIJA, POLJOPRIVREDA I TURIZAM SU STRATEŠKI CILJEVI OPŠTINE 2

Opština Kanjiža je sigurno na dobrom putu evropskih integracija , ne samo zbog  uspešne realizacije IPA projekata nego i zbog strateškog planiranja projekta koje rade timski, stručno i ništa se ne odvija „ad hoc“ u ovoj opštini. Pa i sredstva stižu za potrebe opštine i od nadležnih ministarstava i sekretarijata države i pokrajine te oni mogu lakše da urade predfinansiranje projekata jer se unapred troše sredstva koja se kasnje dobijaju natrag.

A i sama Evropska unija je prepoznala rad i rezultate kanjiške opštine te je opština prvo dobila Povelju Evropskog saveta , a  od 2018.  Kanjiža je nosilac Evropske zastave časti, jedini grad koji ne pripada EU. Takođe, Omladinsko kulturno udruženje „Wemsical“ iz Kanjže  je 2017. godine dobilo Prvu Evropsku omladisku nagradu za kulturu u Berlinu.

U okviru evropskih integracija nalazi se i banjski turizam , a u opštini su počeli da razvijaju gradski i seoski turizam sa  pet lokacija.

-U razvojnom strateškom dokumentu je naznačeno da su strateške grane opštine ekonomija, poljoprivrfeda i turizam.-  Mi smo se opredelili za turizam i njime ćemo se baviti . To su uslužne grane koje mogu da otvore nova radna mesta i da  privuku ljude u inostranstvu i rade na istim poslovima i  da se vrate u Kanjižu i nastave tu da žive  – kaže predsednik.

Smatraju da treba da još poboljšaju infrastrukturu. Trenutno izgrađeni centar  ima vizuelnu funkciju, treba da  pojačaju uslužni turizam. Izgradili su novi bazen na obali Tise, uredili kamp naselje za turiste. – Opština Kanjiža ima sve osnove za poboljšanje turizma samo treba sve umrežiti da jedinstveno deluje i ima zajednički marketing – priča Fejstamer. – Tako bi se uključili svi koji se  bave turizmom na teritoriji cele opštine da bi bili vidljivi na tržišti turizma. Južna Mađarska je velika konkurencija što se tiče banjskog turizma  te moramo mi naš banjski turizam osnažiti velenes centrom ,hotelima i drugim sadržajima. Moramo biti spremni da udovoljimo gostima koji  žele da  se bave jahanjem, do prisustvuju pravljenju  gastronomskih jela i budu deo kulturnih manifestacija. Treba da imamo sportski, ruralni, gastronomski turizam, pored banjskog. Sve mi to , u stavri  imamo u 13 naseljenih mesta opštine, ali nemamo kičmu turizma koja će biti njen noslilac. a  to je velnes centar sa lekovitim vodama i hotelima sa  visokim kvalitetom usluga i mogućnosti  koji će dovesti drugčije turiste  u Kanjižu. Na dobrom smo putu, imamo koncepciju, radimo potrebnu dokumentaciju, razvijamo marketing i dobili smo pomoć od države za razvoj velens centra.

Kad su evropske integracijije u pitanju predsednik opštine  Robert Fejstamer kaže da su na dobrom putu – Opština je otvorena, prihvata novine, konkuriše sa projektima , dobija  sredstva i od države i EU i ima dobre infrastruktirne osnove  u odnosu na druge opštine iz okoline, mada ih stalno poboljšava. Samo nam nedostaje ljudski faktor , nema nas dovoljno, ali oni koji rade su iskusni i imaju reference koje vode putem prema evropskoj integraciji.

DKP

fotografije Bogdan Popov

Projekat „Kanjiža u okviru evrointegracija “ je sufinansiran iz budžeta opštine Kanjiža. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор