19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – „KUDA VODE GRAĐANSKE AKTIVNOSTI“ – UDRUŽENJE „SEĆANJE NA NEKOG“ SELO DRŽI BUDNIM 2

Udruženje „Sećanje na nekog“ nije samo nosilac  dečije slikarske kolonije koja se odvija u dvorištu Angeline Dimitrijević, književnih večeri i rada biblioteke, negovanja tradicije nego su organizovali i književne maratone na kojim je učestvovalo na desetine književnika i pesnika. Pripremali su sa decom glumu sa etno motivima i još mnogo kulturnih aktivnosti i držali pažnju sela i okoline.

U Okviru Udruženja „Sećanje na nekog“  njena predsednica Angelina je do sada izdala dve knjige novela „Priča o Lala Lazi i njegovom salašu“ i „Zrna“ romantičnu priču o lepoj Romkinji Zrni i Srbinu i njihovoj nesećnoj ljubavi iz XVIII veka.

Sada je u pripremi treća knjiga „Đerdan“ koju će izdati Narodna biblioteka „Branislav Nušić“ iz Novog Kneževca koja govori o ljdima iz ovih krajeva , poput hronike –  Jedno šarenilo misli i naših naravi  – kaže Angelina.

Poslednje što je ove godine Angelina uradila  je učešće u TV serijalu , petom po redu „Kuhinja moga kraja“ gde je predstavila kako svoju tako i banatsku kuhinju i specijalitete vezane za Banatsko Aranđelovo  i osvojila simpatije svojih drugarica sa takmičenja i bila pobednica serijala. Baš na osnovi toga je nastala pripovetka iz nove zbirke „Đerdan“ „Kofer pun snova“  jer se spakovala i krenula u videla da je Srbija lepa.

U Udruženju „Sećanje na nekog“ aktivno učestvuje 20-ak žena koje se svojim radom bore da selo ne zamre, da se u njemu nešto događa i da  se mladi , pogotovo deca susretnu sa svim vidovima kulture, A  Angelina će, bože zdravlja, i dalje osmišljavati, organizovati kako književne večeri, tako i kolonije za decu i svojim sugrađankama kroz ekskurzije otkrivati mogućnosti ženskog preduzetništva i ubeđivati ih u ravnopravnost polova  da su žene sposobne da same zarađuju i vode posao vrlo uspešno. A poseta gazdinstvu Lelaa je pokazala kako proizvodnja kroz biobaštu može biti naročito zdrava i isplativa.

Dok je takvih žena kao što je Angelina i njenih drugarica iz Udruženja neće biti straha da će selo biti uspavano i da će biti bez događanja. Samo malo elana, znatiželje, po kojeg dinara i evo događanja, evo radosti za sve za mlade, stare , za celo selo, da se čuje, da se vidi i da se oseti lepota njegova na granici tri države, na kapiji svega novog,a ipak dalekog.

 DKP

fotografije Bogdan Popov i arhiva Angeline Dimitrijević

  Projekat „Kuda vode građankse inicijative“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Оставите одговор