БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ У НОВОМ КНЕЖЕВЦУ

Дијана Дражић прва допливала до часног крста

Првославне црквене општине Новог Кнежевца, Обилићева и Банатског Аранђелова су  организовале друго обновљено пливање за часни крст на Богојављење на кеју у Новом Кнежевцу.

После Свете литургије које су служене у храмовима у општини и  свећења воде,  свечане литије су пошле из Обилићевачког и Новокнежевачког храма  кроз место спојивши се на кружном току  и заједно кренули пут плаже на кеју у Новом Кнежевцу. На самом  кеју је било преко хиљаду знатижељника који су хтели да посматрају пливање за чани крст.

За пливање се пријавило 19 такмичара из Новог Кнежевца, Кањиже, Суботице, Хоргоша, Зимуњића и са Велебита. У дванаест часова после  свећења реке Тисе и благослова за пливаче  момци и једна девојка  су брзо препливали симболичних 33 метра , као подсећање на године живота Исуса Христа.

Прва је допливала до часног крста Дијана Дражић , професорица физичког васпитања из Новог Кнежевца. Дијана је поносна што је учествовала у пливању и што је прва допливала  до часног крста уз џентлменско понашање осталих пливача. Захвалила се другим учесницима са пливања и колективу Основне школе  „Јован Јовановић Змај“ на подршци.

 После такмичења пливачи су казали да није било ни тешко , ни  хладно кад се плива за часни крст,  и за подршку браћи и сестрама и Српској православној цркви у Црној Гори.

Свештеник Горан Караица, парох новокнежевачки  је рекао да му је пуно  срце што је било овако пуно пливача који су имали  јунаштва у себи да по изузетно хладном времену скоче у воду. Захвалио се  свима који су дошли да подрже пливаче, а нарочито Хаџи Александру Стојчићу  захваљујући коме је добијен крст из Јерусалима који је освећен на Христовом гробу, на Божићној литургији.

ДКП

Оставите одговор