17.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – Обележен Савиндан – ДОК ВЕРУЈЕМО У БОГА И СРПСТВО БИЋЕ И НАС

Правослване цркве  и образовне установе у општини Нови Кнежевац  су 27. јануара свећењем и резањем славског колача као и пригодним реситалима и програмима обележиле црквену и школску славу Светитеља Саву, првог српског архиепископа, учитеља , мудраца, државника. Светог Саву који је симбол исконске народне мудрости и саборности, јер његово име је симбол српске уметности, небеске душе која нас води ка срећном животу.

Јер, Свети Сава се налази у зрну хлеба, зрну соли, у овчијој вуни, у капи млека, у ражи и пшеници. Трпеза за столом за којим седимо је обојена преображењем који нам је лик Светог Саве донео и уз лахоре ветра бдије над Србијом. Док верујемо  у Бога и у српство биће и нас , јер у времену брзом и неспокојном где се све губи у свеопштим променама које имају планетарни карактер ( глобализацију) и на Твојим светковинама провејавају туђице несвесне оних који их изговарају. Остаје нам само обраћање свецу Теби – Оче  Саво као крстоносцу , заштитнику свих нас , а босиљак, колач, жито нека Теби и свима нама буде пут у беспућу.

У православним храмовима је након свечане литургије, свећења и резања славског колача одржан пригодан реситал посвећен светитељу ученика који похађају веронауку у основним школама. Деца  су била награђена светосавским пакетићима.

У образовним установама  је исто одржан пригодан култрно уметнички програм  ученика установа.

Основна музичка школа је поред светсавске химне Савиндан прославила у духу свог постојања – музиком. . Поред ученика који су свирали на клавиру и хармоници, присутма у сали Музичке школе су се представили трио и кватрет виолина, трио труба и кватрет соло певача са пригодним српским песмама и мелодијама.

У згради позоришта је у вечерњим сатима приређена Светосавска академија , на којој су учестовали хор Предшколске устаниве заједно са најмлађим ученицима Основне музичке школе који је извео химну Светог Саве.

Наступали су и ученици Основне  музичке школе, ученици Основне школе „Јован Јовановић Змај“ који је приредио игроказ о Светим Сави, ученици Гимназије и Средње стручне спреме „Доситеј Обрадовић“ , КУД „Банат“ и КУД „ Милан Ајваз“ из Српског Крстура играјући изгре из Југоисточне Србије .

Јереј Бојан Туро из Банатског Аранђелова је одржао пригодан говор о садашњем односу према традицији и и према Светом Сави који је многе у сали пунукао да размисле о себи, свом понашању и традицији уопште. И да се запитају  да ли док верујемо у  Бога и српство биће и нас, или је то само онако… С времена на време , и по потреби…

ДКП  

Оставите одговор