19.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Obeležen Dan Crvenog krsta

U petak, 8. maja, samo dan nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji , u prostorijama kanjiškog Crvenog krsta obeležen je Svetski dan Crvenog krsta koji je osnovan 1863. godine  na inicijativu Anri Dinana da pomaže najaugroženijima u ratovima, prirodnim katastrofama i epidemijma.

Danas se Dan Crvenog krsta obeležava u okviru pandemije  i kanjiški Crveni krst je svoj rad formirao prema potrebama najugroženijih. Na Dan Crvenog krsta sumirane su  aktivnosti volontera koji su skoro dva meseca bili od najveće pomoći u izvršenju zadataka na polju zaštite stanovnika ove opštine.

U opštini Kanjiža su zajedno sarađivali tokom vanrednig stanja: lokalna samouprava( štab za vanredne situacije), mesne zajednice, Centar za socijalni rad, seosko povereništvo, Crveni krst, Osnovna škola, Predškolska ustanova, Cnesa i građani opštine koji su zajedno ispunili zadatak da nijedan građanin opštine ne ostane bez adekvatne pomoći ukoliko se nađe u stanju socijalne potrebe.

U opštini Kanjiža tokom vanrednog stanja je bilo 135 volontera, od toga 95 pri Crvenom krstu,  koji su pomagali starijima od 65 godina i onima koji su bili u kućnom karantinu. Osnovan je, kako je istakla direktorica Centra za socijalni rad Kristina Terek, kol centar gde je primljeno preko 2.000 poziva od osoba kojima je bila potrebna pomoć. Na dan je zbrinjavano oko 300 ljudi. Monika Češko , sekretarka  Crvenog Krsta je rekla da je dnevno podeljeno 244 topla obroka na kućne adrese  i obezbeđeno je 145 jedinica krvi. Takođe je podeleno 1382 paketa za materijano ugoržene porodice.

Predsednik opštne Kanjiža Robert Fejstamer je čestitiao Dan Crvenog krsta , pohvalio veliki rad ove organizacije jer  su  postigli lepe rezultate pri tome je mislio da ni jedan stanovnik opštine  nije bio zaražen korona virusom . U svih 13 mesnih zajednca podeljeno je više od 5.500 paketa onima koji su bili na listama ili Crvenog krsta, ili Centra za socijalni rad i izrazio nadu da će rad ove institucije biti još efikasniji i bolji.

Laslo Čikoš, član opštinskog veća zadužen za socijalnu i zdravstvenu zaštitu je prilikom boravka u Crvenom krstu rekao da su objedinili rad sve institucije i volonteri da bi pomogli, u teškim trenucima za celu državu, starima koji su doživeli teška psihička stanja  kako nastaviti život  dalje. –  Svi koji su bili na zadatatku  dali su maksimalno sebe, šili smo i delili maske, delili rukavice,  dezinfikovali grad i naselja i razgovarali sa starijima pružajući im psihičku podršku. Kao opština bili smo uzdržani  i strogo disciplinovani i zato za sada ni jedan član naše zajednice nije bio zaražen kovilj virusom.

Na susretu povodom Dana Crvenog krsta je istaknuto da ih je ova teška situacija  naučila da uvek postoji izlaz i rešenje ukoliko se marljivo radi , pridržava važećih pravila,  zakona i preporuka viših istanci države.

DKP