Нови Кнежевац – СВЕТА ТРОЈИЦА, ДУХОВИ

Педесетог дана по Васкресењу и десетог дана по Вазнесењу Исуса Христа Српска православна црква је у недељу, 8. јуна обележила велики празник Силазак Светог Духа на Апостоле, или Свету Тројицу, односно Духове.

У педесети дан по Васкресењу и десети дан по Вазнесењу излила се обилата благодет Светог Духа на ученике Христове и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: “ И кад се наврши педесети дан, бијаху сви апостоли једнодушно на молитви. И у један пут постаде хука са неба, као дување силног ветра и напуни сву кућу где сеђаху. И показаше им се раздељени језици као огњени  и седе по један на сваког од њих. И напунише се сви Духа светога, и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше те говораху.“  Тако се испуни оно што је Исус својим ученицима обећао пред одлазак на небо. Сила Светог Духа је одмах почела да дејствује, јер је Петар ватреном речју придобио три хиљаде људи н Христову науку.

Дух Свети од вечности исходи од Бога Оца  и једне је суштине са Оцем и Сином. Божанско достојанство Духа Светога  Црква је примила  као богооткривену истину, који је дефинисана осмим чланом Символа вере. Господ Исус Христос је , пред своје вазнесење,нагласио својим следбеницима да им нема спасења док се не испуне силом Духа Светога, јер Дух Свети је Дух мудрости, Дух откровења који човека испуњава божанском мудрошћу и открива му тајну Богочовека Христа.

   Духови се празнују три дана. Првог дан Свете Тројице цркве су биле украшене цвећем и посуте свежом травом. Након Свете литургије се служило вечерње на коме се клечало и плели су се венчићи од траве и цвећа који су однешени у домове и ставили су се поред иконе и кандила на зид.

Другог дана , у понедељак се не ради на њивама близу воде, деци се брани купање у рекама. Тог дана у Обилићеву, у новокнежевачкој  општини је обичај да се носе литије кроз село, а на гробљу да се одржи Света литургија са поменом свих упокојених на гробљу.

   По веровању у народу ово је добар дан за почетак послова.

приредила ДКП