Đala (Novi Kneževac) – XII likovna kolonija Udruženja „Feniks“

Za vikend, 26. i 27. septembra održana je XII po redu Likovna kolonija „Boje i svetlosti Severnog Banata“ u Đali koju je organizovalo Udruženje za negovanje umetnosti „Feniks“ iz opštine Novi Kneževac.

Kolonija je održala u Lovačkom domu u Đali gde se već pet godina za redom odvija  jer je prostor dobar zbog letnjikovca koji mnogo znači da bi se slikalo napolju kad je promenljivo vreme, a i unutrašnji prostor Lovačkog doma je , takođe, povoljan za slikanje.

Zbog pandemije kolonija je odložena na dva meseca i ove godine nije bilo gostiju sa strane. Na koloniji je  učestvovalo 15 aktivnih članova UNU „Feniks“, a tokom slikanja su se priključila i deca iz Đale koja su napravila svoje prve radove radeći sa uljanim bojama.

Na koloniji je naslikano  25 slika , mahom ulja na platnu, od toga će čeiri biti poslate na nastupajuću Regionalnu smotru slikara koja će se održati u Domu kulture u Bačkoj Topoli.

Kolonija se odbijala pod pokrovoteljstvom opštine Novi Kneževac, i Lovačkog društva iz Đale  , kao i dobrosusedskih Đalinaca koji su posećivali slikare i donosili im sitne znakove pažnje od voća i povrća, do torte.

Jožef  Šajgo, predsednik FK „Graničr“  je bdeo nad slikarima i trudio se kao Đalinac, da bude dobra domaćin.

A slike nastale na koloniji će na narednoj smotri u Bačkoj Topoli pokazati koliko vrede. Motiva je bilo šarolikih od prirode, do detalja veznih za stare kuće i običaje iz ovih krajeva, do impresionističkih detalja.

Vreme je posližilo slikare te su priredili mini izložbu u dvorištu Lovačkog doma te su Đalinci mogli da uživaju u njihovim umetničkim tvorevinama.

DKP