19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – Крстовдан

Српска православна црква и верници  27.септембра прослављају Крстовдан, успомену на дан када је царица Јелена, мајка цара Константина, обилазећи Свету земљу, у рушевинама Венериног храма пронашла Часни крст на коме је распет Исус Христос на Голготи.

Царица Јелена у Јерусалиму, сазнавши где је закопан Часни Крст, поруши Венерин храм и испод њега нађе три крста. Тада јој је патријарх Макарије рекао да стави један по један на мртваца којег су проносили. Када су ставили трећи крст, мртвац је оживео. Царица  је направила сребрни ковчег и у њега положи Часни Крст. Када је цар Хозрој освојио Јерусалим, однео је са собом и Часни Крст. Након 14 година, цар Ираклије га је вратио у Јерусалим. Носио га је на леђима. Али, наједном  је стао не могавши ни корак даље. Патријарх Захарија виде ангела који спречава цара да у раскошном оделу иде под Крстом, и то путем којим га је Господ носио бос и понижен. И цар у бедном оделу и бос унесе Часни Крст у храм Васкрсења.  

Овај хришћански празник, који у православном календару слови и као Возвиждење Часног крста, слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди.

Установљен је годину дана после Првог васељенског сабора у Никеји, одржаног 326. године, у време цара Константина, који је Миланским едиктом  (313. године) признао хришћанство као званичну вероисповест.

Према предању, патријарх Макарије је, после открића царице Јелене, пред окупљеним народом уздигао Крст који је Христос носио до Голготе, па отуда и назив Возвиждење у богослужбеном календару СПЦ где је празник обележен црвеним словом као заветни празник.

Народ је како каже хришћанско предање одговорио патријарху молитвом – Господе помилуј, која се и до данас на исти начин пева на православним литургијама. На овај празник истовремено се слави успомена на повратак Часног крста из Персије у Јерусалим где је чуван у сребрном сандуку у јерусалимској цркви Васкрсења.

На Крстовдан се држи строги пост, а многи верници тог дана једу само хлеб и грожђе.На јесењи Крстовдан према древним обичајима бере и освећује босиљак.

приредила ДКП