Novi Kneževac – XVI festival kamerne muzike „Tisin cvet“

Šesnaesti festival  Kamerne muzike „Tisin cvet“ se odvija u dva dela pod pokroviteljstvom opštine Novi Kneževac u mesecu oktobru.   

U novokneževačkoj Narodnoj biblioteci”Branisalv Nušić” se  09., 10. i 13. oktobra odvijao  prvi deo XVI festivala kamerne muzike “Tisin cvet” u organizaciji Biblioteke. Umetnički direktor festivala je Svetozar Vujić Borski.

U petak, 9. oktobra izabrana novokneževačka publika je mogla da uživa u sofisticiranom muziciranju pijanistkinje Marije Bajalice iz Austrije  koja je posle diplomiranja u Beogradu magistriarala u Južnoafričkoj republici i tamo muzicirala 12 godina, potom doktorirala u Australiji u kojoj je provela 13 godina, a poslednje dve godine živi u Austriji.

pijanistkinja Marija Bajalica iz Austrije

 Prve večeri Festivala Marija Bajalica  je izvodila  od Hajdna “Varijacije u f-molu”, od Prokofijeva deset komada za klavir “Romeo i Julija” i na kraju od Aleksandra S. Vujuća, osnivača festivala, “Valcer “ na zadovoljstvo publike.

Druge večeri Festivala “Tisin cvet” 10. oktobra  nastupali su Uki Ovaskainen na klaviru  i Anja Ovaskainen  na violini iz  Finske –Beograda  izvođenjem kompozicija Mocarta, Krajslera, Vjenjanskog Debisija i naravno Aleksandra S.Vujuća “Tri komada za klavir” koji je na publiku ostavio najveći utisak.

Uki Ovaskainen pijanista Finska – Srbija

Treće večeri  Festivala , 13. oktobra predstavila se grupa mladih umetnika  koja je izvodila kamernu muziku kopozitora akademika SANU putujući po Srbiji. Pored Novog Kneževca, kompozicije Stanojla Rajičića, Vlastimira Peričića, Vlastimira Trajkovića, Vasilija Mokranjca, Ljubice Marić, Isidore Žebeljan, Dejana Despića, Dušana Radića , Svetislava Božića i Ivana Jevtića imali su priliku  da ga  ih čuju  i u Leskovcu, Nišu, Knjaževcu, Zaječaru, Kragujevcu, Subotici , Novom Sadu i Beogradu.

Izabrana novokneževačaka publika, koja se pridržavala propisa koje nalaže održavanje manifestacija u uslovima pandemije je  uživala u muziciranju mladih muzičara : Igora Draževića, Dušana Panajotovića, Vladimira Gligorića, Ivana Jarića, Borislava Čičovačkog, Marka Markovića, Sanje Marić, Marine Popović i Mine Gligorić.

Izvođenje kopozicije Vlastimira Trajkovića „Zafirov povratak“ – tri žive slike mitoloških prizora za flautu, violinu i klavir

Mladost muzičara je ponela publiku, a izvođenje kompozicije nedavno preminule Isidore Žebeljan „Tri kozja uveta“ svita za obou, violinu i klavir je publiku ostavilo bez daha.

Drugi deo Festivala se nastavlja  23. i 24. oktobra koncertima klavira četvororučno sestara Gereg iz Subotice i koncertom  dua “Edit” Edit Makedonske na  violini i Gorana Ćurguša na harfi. Koncerti počinju u 19.00. časova.

DKP