17.06.2024
Uncategorized

Novi Kneževac – Mesna zajednica – srce mesta OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC- UVOD

Opština Novi Kneževac ima pet mesnih zajednica sa  devet naseljenih mesta,od  Đale, na kapiji Evropske unije, do Majdan – Rabea koji je isto na kapiji dve države Mađarske  Rumunije koje su isto članice EU.

Po ugledu na susede, ni mesne zajednice opštine Novi Kneževac ne žele da se razlikuju od sela iz susednih država. Mesna zajednica Đala je promenila svoj izgled , uredila cenar, školu, Lovački dom, mnoge ulice zanovila ,a sve zahvaljujući prvo predsedniku opštine dr Radovanu Uveriću rodom iz Đale, predsednici MZ Slađani Marić , Jožefu Šajgou , ćlanu Saveta MZ i svim drugim građanima koji žive ili su poreklom iz Đale, doprinose da  ovo selo  sa nepuih 800 stanovnika ne zapusti , nego ide napred.

U Srpskom Krsturu koji broji oko 1.500 stanovnika , predsednik MZ Proda Šećerov se stara da se sve odvija po ustaljenom redu, a inicijative uvodi čan Saveta MZ Radovan Jančić, dosokrašnji poslanik u parlamentu R Srbije. Srpski Krstur  ne zaostaje ni za jednim naseljenim mestom, nego i prednjači u svemu tome. Tu su i poljoprivredni proizvođači koji zapošljavaju meštane, a tu je i drugi Proda Šećerov koji živi u Novom Sadu i pomaže Srpskokrsturcima gde god stiže i može.

Sam centar opštine Novi Kneževac danas broji , na žalost, samo 5.000 stanovnika,  a predsednica MZ  Ivana Belančić vodi računa o svim podacima vezanim za ovdašnje stanovništvo , njihov materijalni status, potrebe, kao i događanja u samom mestu. Ovoj MZ pripada i naselje Filić, koje ima manje od 200 stanovnika koje se bavi isključivo zemljoradnjom i stočarstvom.

U Mesnoj zajednici Banatsko Aranđelovo čiji je predsednik Rade Gojković  se odvijaju promene koje su prisutne i u drugim mesnim zajednicama. Uz pomoć raznih udruženja iz mesta selo Banatsko Aranđelovo je živo i u njemu se uvek nešto odvija . Ovoj MZ pripadaju i naselja Siget sa 100 stanovnika  i Podlokanj a 120 stanovnika. Oba naselja su mahom staračka, a mlađi se bave zemljoradnjom u Podlokanju, a u Sigetu zemljoradnjom i stočarstvom.

 Mesna zajednica Majdan-Rabe broji oko 500 stanovnika, u Majdanu najčešće imaju zabavište i osnovnu školu s kombinovanim razredom od I do III razreda, u zavisnosti od broja dece, Predednik MZ   je Peter Makra . U okviru IPA projekra „Bašta Evrope“ u Majdanu postoji veliki potencijal za razvoj turizma izgradnjom zidova prvobitnog manastira iz metodijanskog perioda pre raskola hrišćanske crkve   1.051. godine.   .

Svaka mesna zajenica u sebi nosi nešto nesvakidašnje, neku istorijsku činjenicu koji često ni sami meštani ne znaju, a ima i interesantne sugrađane koji svoji radom doprinose da se o nima nadaleko čuje.

U Đali obitava slikarksa kolonija  „Boje i svetlosti Severnog Banata“, a Marija Latinović i Jovanka Manić su jedne od stožera ove kolonije i Đala ne bi ovako izgledala bez njih,  kao i akademika Vasilija Krestića, novinara Aleksandra sae Cvejića, kao i predsednika opštine dr Radovana Uverićakoji šire glas o mestu i i upisuju ga uistoriju mesta.

Srpski Krstur treba da se spominje po doktorima, akademicima i prosperitetu. MZ je do sada dala mnogo narodnih poslanika ,a u poslednje tri decenije Dušana Jančića i Radovana Jančića,  pedijatra  dr Mirjanu Zakić, drIvana Šećerova, dr Vasilija Jančića i druge.

Sam Novi Kneževac ima bogatu istoriju, kao predratanu, tako i posleratnu (II Svetsk rat). Amatersko pozorište „Jovan Popović“ je opstajalo 30 godina i održavalo dve velike manifestacije Amaterske  pozorišne susrete Srednjeg i Severnog Banata i Dečije pozorišne susrete, koje , nažalost, više ne postoje, a bili su godinama nagrađivani kao najbolje amatersko pozorište u velikoj Jugoslaviji. Jedna od glumaca iz te garde je Katica Nadrljanski i ćerka čuvene glumice Gine Jančić Kaća Markovljev. A Novi Knežežvac  je dao mnogo doktora profesora , izmešuostalih i steva Jaćimovskog.

Novi Kneževac je obeležio i dr Sima Matejin zahvaljujući kome postoji danas bolnica  i Dom zdravlja,a svakako uzgajivači aleve paprike su omogućili prosperitet selu. Jožef Sabo je jedan od retkih istoričara- amatera kojeg se i  akademici pribojavaju jer istoriju sredineje mnogo proučio io njoj pisao. A o dvorcima ove sredine ne trebe ni govoriti. Samo danas dvorac Maldegem – današnja Narodna biblioteka je u punom sjaju.

U Banatskom Aranđelovu postoje udruženja žena i „Sećanje na nakog“ ,kao i firma „ AMT  UNIAGENT“ , a vlasnik Miloš Teofanov je jedan od retkih koji je deo svojih poslovanja vratio u rodno selo i omogućio svojim sugrađanima da dođu do posla i do usluga koje su im potrebene.

U maloj  Mesnoj zajednici koja spaja dva sela Majdan i Rabe funkcioniše Fudbalski klub „Tromeđa“, kao i udruženje „Vođvilag“  koje tokom leta organizuje interesantne dnevne  kampove za decu ,a tokom godine prigodnim manifestacijama obeležava značajne datume.

Otvaranjem graničnog prelaza kod Rabea, kao i izgradnjom puta ova dva mesta imaju velike mogućnosti da razviju seoski turizam , pored manastirišta u okolini. Pored Ester Mihok Kucora koja vodi udruženje u Rabeu, u Majdanu se ističe Eržebet Likar, predsednica Mesnog udruženja penzionera, a tu je , takođe, Radovan Lazić koji je svoju kuću nna kraju sela pretvorio u muzej širokog spektra , od poljoprivrednih i domaćih mašina vezanih za Banat, do cigala koje su stare 1.000 godina i pronađena u ataru dva sela i  uzidane u kuću, novca iz turskog perioda , do biblija različitog povesma i jezika.

Svaka mesna zajednica krije svoju priču, samo je treba glasno ispričati, a da nije migranata koji narušavaju mir u ovim pograničnim selima, trenutne pandemije korone koja sprečava druženja i povezivanje ljudi sve bi bilo i lepše i drugačije.

 tekst i slike redakcija

Projekat „Mesna zajedica – srce mesta“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.