19.04.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac- Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Poslednje srede u februaru mesecu se obeležava Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

 Ovogodišnji Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja  u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Kneževca je obeležen u sredu 24. februara u svim ograncima. Odvijao se kao Dan roze (ružičastih) majica te su se svi učenici škole potrudili, kao i nastavnici da na sebi imaju nešto roze kao podrška ovoj akciji.

Ovaj dan se obeležava od 2007. godine na inicijativu aktivista koji su podržali dečaka Čarlsa Mek Nila iz Kanade koji je došao u školu u roze majici koju je obukao kao podrška majci oboleloj od karcinoma dojke i tada bio ismejan i verbalno maltretiran . Aktivisti su kupili 50 majica i podelili njegovom vršnjacima u školi koji su ih nosili kao znak podrške dečaku. Te roze majice  su postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama širom sveta.

Oblačenjem roze majica, ili roze detalja promoviše se tolerancija, empatija i prihvatanje različitosti.

Učenici petog i osmog razreda u Banatskom Aranđelovu

Među učenicima viših razreda  u školi je urađen kviz –upitnik o načinima reagovanja u slučaju vršnjačkog nasilja, a razredne starešine ili nastavnici i učitelji su sa učenicima razgovarali o vršnjačkom nasilju.

Stručna služba škole je pripremila bedževe (roze sa natpisom – afirmativnom porukom) koje su podelili učenicima i nastavnicima i pozvali ih da se priključe akciji.

DKP