17.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – ДАН ЖЕНА СРЕДСТВО ЗА ПРАЊЕ САВЕСТИ

Да није 8. марта, познатог као Међународни дан жена не би се ни размишљало о правима жена, њиховом стању и положају како у породици, тако и у друштву. Битно је да се за тај дан приреди пригодан поклон, честита им се, мада уствари, се не зна шта се честита и највећу корист имају они који имају цвећаре, баве се цвећем или имају специјализоване продавнице. Организује се „као“ свечани ручак, синдикати поделе поклоне , а супротни пол се дуже задржи и слично. Да и тако се опере савест за све што током 354 дана у години чини и  заборави.

Да се подсетимо, Међународни дан жена, 8. март  је посвећен женама. Настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. У почетку то је била борба за гласачко право. Швајцарска је последња земља у Европи која је увела право гласа женама  тек 1972. године.

Немачка феминисткиња и чланица социјалистичке странке Клара Цеткин (1857-1933) је дала  иницијативу да тај дан буде празник. Она је била боркиња за право жена од 1889., а први пут је покренула иницијативу на међународној конференцији социјалистичких жена 1910. у народној кући у Копенхагену, која је касније постала позната као Унгдомсхусет. Прво обележавање Дана жена је било 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.  Далеке 1917. године 8. март је прихваћен као међународни Дан жена,  а Уједињене нације су  1975. годину прогласили за Међународну годину жена, и од тада су почеле службено да  обележавају Међународни дан жена.

У међувремену,  уведене су институције као што су трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој (ноћној) смени, иста плата за исти рад, право гласа…

Да ли руже или трње?

У међувремену… се није много променило, више школованих жена у нашој држави, а и више незапослених. Мање на јавним положајима, и са мањим платама на истим пословима. Добијања отказа чим се остане у другом стању. Више силовања, злостављања и малтретирања. Већа пожртвованост у раду против пандемије, јер је више женског медицинског особља,  више продавачица… Више институција које се баве правом жена. Ево ускоро ће и законон о родној равноправности. Ускоро…

И овако цвеће може да изгледа!

А дотле, ево нам цвећа. И на томе ће за сада да и остане.

ДКП