Банатско Аранђелово – У школи обележен Светски дан књиге

У петак, 23. априла у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у свим огранцима је обележен Светски дан књиге.

Тог априла пре више од 500 година је рођен Вилијам Шекспир, највећи и непревазиђени писац драма у свету и тог дана је више од пола миленијума штампан први савремени роман Мигуела де Сервантеса „Дон Кихот“ .

Припрема за пуштање змајева

Сасвим случајно се родила идеја у Банатском Аранђелову да се тог дана пуштају змајеви ,а иницијатор је био ученик шестог разреда Себастијан  јер се на претходном часу српског језика обрађиво роман Хенрика Сјенкијевича „Кроз пустињу и прашуму“ и захваљујући змају којег су пустили јунаци романа Нела и Саша , а који је имао поруку, су били спашени.

Плави змај

Ученици шестог разреда су са наставницом српског језика направили змајеве и позвали ученике школе да им се придруже у пуштању змајева и порука које су они у облику „авона“ пуштали на терену школе.

На терену за фискултуру је било преко 100 ученика  који су уживали у летењу првенствено плавог змаја Себастијана који је лебдео по небу изнад школе и околних башта уз огроман аплауз ученика. Себастијан је објаснио како је направио змаја, а ученици нижих разреда су прочитали своје поруке са „авиона“ пре него што су их бацали.

Себастијан објашњава како је направио змаја

Уследило је играње, певање и рецитовање, тако да су малишани Банатског Аранђелова запамтили 23. април , а наставница српског језика Даница Кнежевић Попов се потрудила да им објасни значај књиге чак и у вези бицикла који желе да добију,  макар да би знали да га поправе, а има ихај романа којим се пропутује пола света баш на бициклу, а тек Пипи Дуга  Чарапа шта све може са понијем или коњем, а много девојчица је пожелело да их има. А седмаци! Е они су уживали у етномитологији Међедовића, псоглавих и других бића која су миље српске старије , а и савремене књижевности .

Уживање у певању и игрању

Текст и фотографије редакција Potiskog Newsa