Нови Кнежевац – СВЕТА ТРОЈИЦА, ДУХОВИ

 Педесетог дана по Васкресењу и десетог дана по Вазнесењу Исуса Христа Српска православна црква обележила велики празник Силазак Светог Духа на Апостоле, или Свету Тројицу, односно Духове.

Ове године Духови су обележени у недељу, 20. јуна.  У педесети дан по Васкресењу и десети дан по Вазнесењу излила се обилата благодет Светог Духа на ученике Христове и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде.  – И кад се наврши педесети дан, бијаху сви апостоли једнодушно на молитви. И у један пут постаде хука са неба, као дување силног ветра и напуни сву кућу где сеђаху. И показаше им се раздељени језици као огњени  и седе по један на сваког од њих. И напунише се сви Духа светога, и почеше говорити другим језицима- између осталог  је рекао у беседи јереј Филип Лагунџин након Свете литургије у новокнежевачкој цркви посвећеној Светом архангелу Михаилу.

Духови се празнују три дана. Првог дан Свете Тројице цркве су биле украшене цвећем и посуте свежом травом. Након Свете литургије се  служило вечерње на коме се клечало и плели су се венчићи од траве  и цвећа који су однешени у домове и стављени су се поред иконе и кандила на зид.

Дргугог дана Духова из Православне цркве у Обилићеву су ношене литије корз село и  архијерејски намесник новокнежевачки протојереј  Радоје Перин са осталим свештенством  је одржао службу и општи помен свим упокојенима на гробљу у Обилићеву.

приредила ДКП