Нови Кнежевац – ИВАНДАН

Српска православна црква и верници 7. Јула славе Ивандан, рођење светог Јована Претече, чије се име везује за крштење Исуса Христа на реци Јордану и све догађаје који су тог дана означили почетак новог завета и проповеди хришћанске вере.

Уз Христово и Богородичино, то је једно од три света „рождества“ које празнује црква, поред Божића празника Рођења Исуса Христа и Мале Госпојине, празника Рођења Пресвете Богородице, а у народу се верује да је Ивандан толико велики празник да се сунце, од страха, три пута „устави“ тог дана.

Као Претеча је познат, јер је први најавио долазак Исуса Христа и проповеди нове вере. Свети Јован Претеча био је један од пророка јеврејске секте Назарећана, а према хришћанској легенди, крстио је Исуса Христа у реци Јордану. Он је рођен шест месеци пре Исуса Христа па се у православној цркви на Ивањдан, поред сусрета Богородице и Јелисавете, мајке Јована Крститеља, помиње и потоње рођење Исусово.

Инањски венац

Свети Јован Претача се сматра заштитником кумства и побратимства, а у народу постоји обичај да се људи на Ивандан братиме и куме „по Богу и светоме Јовану“, због тога што се Јован Криститељ сматра узором карактерности и поштења.

Свети Јован се још зове Игритељ, јер се верује да се сунце, када се тог јутра рађа, игра на небу. Од свих осталих пророка свети Јован се разликује нарочито по томе, што је имао ту срећу да је могао и руком показати свету Онога кога је пророковао.

О Ивандану се плету венци од ивањског цвећа у који се ставља бели лук да кућу чува од грома, а да би се показало да је природа, у развоју, дошла до зенита.

приредила ДКП