Kanjiža – Barokni koncert kvarteta Ring Consort

U Kanjiži je 27. novembra  u organizaciji Regionalnog kreativnog ateljea održan koncert kvarteta Ring Consort kao zamena za džez koncert Fila Miltona, džez pevača  iz Engleske koji nije došao zbog bilesti člana porodice.

Kvartet Ring Consort je osnovan 2020. godine kada je u Senti na Radionici inprovizovane muzike grupa koristila  kompozicje rane evropske muzike , te je poznate melodije svirala  na inprovizovan način , kao i kopozicije  Senćanina Silarda Mezeia koji je po svojim kompozicijama poznat po celoj Evropi.

Silard Marei i Margit Svetnjak

Kvartet čine:Margit Svetnjak – barokna violina, Silard Mezei – viola, Zoltan Čanji – komtrabas i Kornel Jenei – perkusije.  Muzičari se bave različitim žanrovima , Margit Svetnjak dolati iz sveta renesansne i barokne muzike , Zoltan Čanji i Silard Mezei iz savremene inprovizovane muzike, a Kornel Jenei iz meditativne muzike, a zajedničko im je  inprovizacija kao jedno od najdubljih i najelementarnijih pojava  muzičkog stvaralaštva.

Koncert je održan u Probnoj sali Regonalnog kreativnog ateljea  pred zainteresovanom publikom  koja je pažljivo pratila izvođenje kompozicije Silarda Mezeia i baroknih kompozitora Monteverdija i Lilia Dezuala na savremen način, nesvakidašni, ali prijemčiv ljubiteljima i džeza  i klasike.

DKP