Novi Kneževac – Festival – Deca su ukras sveta

U okviru manifestacije “Leto na Tisi“  koju je  organizovala opština Novi Kneževac, 20. avgusta je održan Festival „Deca su ukras sveta“ koji je petak popodne pretvorio u dečiju radost i uživanje odraslih.

Festival je započeo otvaranjem izložbe slika ( akrila i ulja na platnu) koja su nastala na „ Dečijoj likovnoj koloniji“ srednjoškolaca koju je vodio profesor Igor Savićević na kojoj su učestvovalo 18  srednjoškolaca iz Novog Kneževca, Kanjiže, Čoke, Sente , Kule , Novog Sada i drugih mesta i koji su uz stručno vođenje doživeli istoriju Novog Kneževca i predstavili je na 41 slici, a sve pod pokroviteljstvom Ministasrva za državu i lokalnu samoupravu.

smart

Sledila je  Dečija pozorišna predstava   Igrališta „Cvetislav Tisić“ koje je izvelo predsavu „Grofovska  posla“ koja je promovisala turizam Novog Kneževca. Po tekstu i scenografiji Gorana Novakova,  u režiji učiteljica Jelene Trklje i Višnje Kolbl, uz koreografiju Ljiljane Ateljević i Nataše Števanov učenici nižih razrda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ su prikazali istoriju mesta u 19. veku. Da nije bilo grofa Talijana ne bi bilo ni parka, da nije bilo Maldegemovih ne bi bilo ni zgrade današnje Biblioteke, a da nije  blo grofa Srvickog ne bi bio divnih dvoraca i istorije tri prošla veka u ovom mestu. Samo da je sve to sačuvano. Ali, avaj! Šta je tu je. Kao i svugde , Deca su shvatila značj očuvanja kulturnih dobara i verovatno će ih preneti na svoje roditelje. A bili su dobri, odlični.

smart

Zatim je usledilo ispred sale pozorišta takmičeje u slkapanju Rubikove kocke, a zatim je nastupolo 100 muzički  talenata Vojvodine  sa svojim nastavnicima u Sali pozorišta iz : Subotice, Ade, Bačke Topole, Novog Sada ( „Josip Slavenki“  i“Isidor Bajuć“) i Novog Kneževca.

smart

DKP