19.06.2024
Uncategorized

Novi Kneževac- Izložba slika akademika Save Halugina

U organizaciji kulturne zone iz Novog Kneževca u njihovoj galeriji je u petak, 1. aprila otvorena izložba slika „Obraćanje“ akademika Save Halugina iz Subotice koji je rodom iz Novog Kneževca gde je proveo prvih 30 godina svog života.

Akademik Halugin sa suprugom Milanom

Izložba je podeljena u tri celine u kojima su iskazana njegova unutrašnja stanja i promišljanja kroz skice rađene različitim tehnikama. One u sebi imaju nadrealne prizvuke pune živopisnog kolorita, a mnoge od njih su pretvorene i u skulpture.

Akademik Sava Halugin je radostan izložbom u Novom Kneževcu jer mu se vraćaju sećanja na detinjstvo, ljubav prema slikanju (mada je on po vokaciji vajar) je prevagnula mada je voleo da pomaže i ocu jer je odrastao u agrarnom dvorištu.

Deo izloženih crteža- skica sa izložbe

Umetnik je govorio o večnoj potrebi da se vraća odakle je ponikao, Tisi, poljima, ljudima koji ga podsećaju na prvih 30 godina života u Novom Kneževcu.

Otvaranje izložbe „“Obraćanje“ je bila izuzetno posećeno , a celokupnoj atmosferi su doprinele muzičke numere koje otpevao Ženski hor „Lira“ iz Novog Kneževca Savi Haluginu u čast, kao i sviranje na klaviru i harmonici učenika Muzičke škole.Akademik

Akademik Sava Halugin sa Ženslim horom „Lira“

Izložba je otvorena od utorka do subote od 18,00 do 20,00 časova , a svečano zatvaranje je u petak, 22. aprila u 19,00 časova kada će se umetnik akademik Halugin obratiti prisutnima i govoriti o svom stvaralaštvu, što je postao običaj u ovoj galeriji i okuplja sve više zainteresovanog građanstva iz mesta i okoline.

Zainteresovani i oduševljeni posetioci na otvaranju izložbe

DKP

fotografije: Ivana Popov (Vladisavljev), Milorad Mitrović i redakcija