19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – 20 godina humanitarne likovne kolonije Udruženja obolelih od MS-a

Udruženje obolelih od multipleskleroze Severnobanatskog okruga ove  godine obeležava dva jubileja, 30 godina postojanja Udruženja i 20 godina održavanja međunarodnne  humanitarne likovne kolonije „Život je umetnost“.

Ovogodišnja kolonija se odvija u skromnijim uslovima jer su pokrovitelji kolonije samo prvenstveno opština Novi Kneževac i opština Kanjiža, te je na koloniju pozvano 12 slikara koji su se rado odazvali i došli u Novi Kneževac.  

Došla su dva slikara iz Bugarske, jedan iz Hrvatske, iz Kastava i ostali su iz Srbije: Zaječara, Vršca, Kovačice, Zrenjanina, Pivnica, Bačke Planke… Kolonija će trajati nedelju dana, od 23. do 30. juna.

Svečano otvaranje je upriličeno 24. juna  koje je započelo minutom ćutanja kojim  su prisutni odali počast nedavno preminuloj predsednici Udruženja Slavici Zorić koja je vodila Udruženje od osnivanja i ulagala velike napore i energiju da sve ovo potraje i opstane.

Novi predsednik Udruženja obolelih od MS – a Igor Nađ je pozdravio sve prisutme slikare, zahvalio im se na njihovom nesebičnom stvaralaštvu jer svoj rad poklanjaju onima kojima je pomoć neophodna, a sredstva koja se dobiju donacijama će iskoristiti za dalje opremanje i renoviranje MS kuće u kojoj slikari borave i stvaraju, a ona je jedinstvena u Srbiji jer ni jedno udruženje nema kuću u svom vlasništvu koja je prilagođena i opremljena za osobe sa invaliditetom. Nađ je izrazio nadu da će opravdati poverenje što je izabran za predsednika Udruženja i da će nastaviti sa radom, ne samo kolonije, nego i radionica, edukacije za obolele i za građanstvo jer Slavicine ambicije treba dostići.

Jedan od slikara koji je najviše prisustvovao kolonijama je Janko Laco, vrsni akvarelista iz Zrenjanina koji je rekao da mu samo prvu put nije bilo lako kad je došao na koloniju jer se susreo sa ovom  teškom bolešću i rekao – Kad  postanete svesni koliko možete da uradite i pomognete postoji motiv zbog čega želite da dođete. Laco se isključivo bavi akvarelom , a teme su mu Banat, ravnica, reka, žitna polja. Pravi akvarele uz jutarnju kaficu tj. minijature i seća se Dragana Tošića iz Zaječara čija je to bila ideja baš na ovoj koloniji i naglašava da  MS nije registrovana kao prava bolest  i priča da je svugde govorio da se obraćaju Slavici Zorić za savet i pomoć jer je ona ušla u suštinu bolesti i mogla je druge da uputi na odgovarajuće lekare i terapije.

Jedna od prisutnih na koloniji „Život je umetnost je i Jelena Vragović iz Vršca koja je prisutna peti put na njoj i raduje joj se unapred i očekuje poziv jer njome započinje njeno leto i aktivnpsti. Kaže da su ljudi u Novom Kneževcu prijatni, slikari koji dolaze su prave ljudine i ovo je mesto gde svi rado dolaze. – Drago mi je što se kolonija nastavlja jer ima tradiciju i vrlo je značajna – rekla je Jelena prvog dana kolonije.

U utorak, 28. juna će se  obeležiti slava Udruženja, a svečao zatvaranje kolonije je 29. juna.

DKP