19.06.2024
Novi Kneževac

Majdan (Novi Kneževac) – Miris sena, vetra i migranata

Sakrilo se na kraju Srbije, na tromeđi selo u opštini Novi Kneževac, Madan, malo selo sa mnoštvom napuštenih ili ošetećenih kuća u kome je sve vidljivo- nevidljivo. Tako i migranti kojih je mnogo na pedesetak staračkih domaćnstava koja se pribojavaju večeri.

A na samom kraju  sela stoji žuta kuća pomalo usamljena, prepuna cveća i stariskih predmeta . Kuća muzej kaja je svakome do skora poželela dobrodošlicu, a posetilac je iz dvorišta gledao s jedne strane žitna polja, s druge manastirište Majdan ,a s treće selo Beba Veke u Rumuniji i njihov toranj crkve koja je izgrađena od cigala uzetih sa manastirišta u 19. veku, nastalog između 1029 – 1031. godine.

Daleko u pozadini je rumunsk selo Beba Veke

Naslonjen na jele uživaš u milovanju vetra koji sprečava letnju vrućinu,vazduhu i mirisu sena i cveća. Kuća u kojoj uživa bračni par Radovan i Milica Lazić i svoje dane provode u radu u velikoj bašti i drugim svakodnevnim obavezama opterećeni stranom kojoj smo okrenuli leđa, strani sa koje često dolaze migranti i neprijatnim susretima sa njima.

Ali spokoj nadvladava duše ovih brižnih ljudi koji se sekiraju jer su mnoge kuće u selu oštećene, zapaljene i da nije Šarova koji besno laje na sve nepoznate i uliva sigurnost domaćinima bilo bi sve drugačije.

Uništena kuća u selu Majdan

Ovo mirno selo na samoj granici Evropske unije postalo je kao malo dete nemirno, kao i susedno selo Rabe  gde je međunarodni prelaz za Republiku Mađarsku jer je interesantno zbog duge granice sa Mađarskom i Rumunjom, I eto ti problema. A tako su oba sela lepa i pitoma. A lepa sela nekag lepo gore zbog vidljivih,  a sve više nevidljivih onih koji žele u EU.

DKP