17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Upešno održan CULFEST

U Novom Kneževcu je u petak, 15. jula održana prvu put manifestacija „CULFEST“ kao deo projekta „“Kulturna tradicija regiona Valkanj-Novi Kneževac u svrhu promocije turizma u istorijskom Banatu“  ( Interreg  IPA CBC  projekat prekogranične saradnje  Rumunija – Srbija).

Program je priređen za meštane , stanovnike okoline i sve zainteresovane jer se odvijao od prepodnevnih časova atrakcijama za decu, a popodne i večeri se sastojeo od tri bloka. U prvom bloku su nastupale klutro umetničke grupe iz Novog Kneževca, Čoke, Kikinde i Valkanja (Rumunija). U drugom je svirao Tamburaški orkestar Banatski Vals iz Kikinde  koji je zabavljao zainteresovanu publiku starogradskim pesmama, baladama i tamburaškim pesmama, a uveče je pred oko 2.000 ljudi nastupala, kako ju je predstavila voditeljka Manda Vuković, naša Tina Tarner – Neda Ukraden koje je zabavljala publiku i oduševila ih pesmom, atmosverom, energijom i neposerdnošću.

Neda Ukraden oduševila mnogobrojnu publiku

Festival je otvorio predsednik opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić pozdavljajući goste iz Rumunije i sve učesnike, a zatim je KUD „Banat“ iz Novog Kneževca odigrao splet igara. Gosti iz Rumunije Folklorna grupa iz opštine Valkanj, koja broji preko 50 članova, je odigrala tradicionalne rumunske igre iz bogate riznice čuvajući banatsku tradiciju.  KUD „Tisađenđe“ je  odigrao mađarske, igre dok je gajdaš iz Banatskog Velikog Sela Milan Vašalić svirao na gajdama, Inače Vašalić je pobednik prvog ciklusa RTS-a takmičarske emisije „Šljivik“  i još mnogih takmičenja. Svira na 12 arhaičnih duvačkih i žičanih instrumenata, naročito na diplama, a zahvaljujuću njemu one su zaštićene kao nematerijalna kulturna baština Srbije.

Folklorna grupa iz Valkanja (Rumunija)

Svojom pesmom su nadahnule  ženski novokneževački hor „Lira“ koji je umilnim pevanjem raznežio publiku, a u drugom nastupu i zagrejao jer su pevale „Čamac na Tisi“ i „Devojko male“ te je prisutna publika počela i da đuska. Akademsko društvo „Gusle“ iz Kikinde, koje postoji još od 1876. godine, je sačuvalo od zaborava Malo banatsko kolo i upisalo ga na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije pri Etnografskom muzeju, a da bi se negovalo treba ga i igrati te su oni na čelu sa koreografom Igrom Popovim sa svim folkornim grupama i prisutnim iz gledališta učili i odigrali Malo banatsko kolo na terenu u parku gde se odvijala i cela manifestacija.

Ženski hor „Lira“

Čokani su se predstavili dobošarima koji su svirali na bini i pokazali zašto je njihov Međunarodni festival „Čobanski  dobošari“, koji se održava u drugoj polovini septembra, velika atrakcija.

Čokanski dobošari

Cilj ovog projekta je bio da unapredi turističku ponudu prekograničnog regiona uz očuvanje tradicije Banata što je u potpunosti ostvario.

U ovom prekograničnom projektu koji 85 odsto finansira Evropska unija vodeći prtner je Valkanj iz Rumunije koji će u zimskom periodu održati CULFEST  u rekonstruisanom  Domu kulture, a Novi Kneževac pored festivala će  dobiti mobilnu binu, rasvetu i ozvučenje. A za ovaj festival je već izrađena turitička  brošura ovog regiona na tri jezika: engleskom, rumunskom i srpskom.

DKP