19.06.2024
Novi Kneževac

Đala (Novi Kneževac) – Pobednica 51. ĐAMUS-a Anja Galešev

Davno nije bila tako jaka konkurencija među pevačima. Rade Lacković zagrejao publiku. Lepe i nagrade pevačima amaterima i dobitnicima tombole. Pobednici ĐAMUS-а Anji Galešev se predviđa velika pevačka budućnost

Po 51. put se u Đali, selu nadomak mađarske ranice odvijao festival narodne muzike tzv. ĐAMUS, Đalinske muzičke svečanosti.

Festival je bio takmičarskog karaktera jer su se na njemu odmeravali u pesmi pevači amateri i pokazali svoj talenat.

Takmičenje je trajalo dve večeri, polufinalne i u subotu 23. jula nastupalo je  osam finalista koji su uz muzičku pratnju pred mnogobrojnom publikom se predstavili sa po dve pesme i oduševili prisutne u dvorištu Lovačkog doma gde se festival odvijao jer odavno nije bila tako jaka konkurencija među pevačima.

Opšte veselje

Gost večeri je bio Rade Lacković, poznati pevač narodne muzike koji je izvođenjem i svojih i drugih pesama zapalio masu te je pevačima amaterima drugog dana bilo mnogo teže da  kvalitetno pevaju  kao i Lacković.

Rade Lacković

Izvedbe pevača amatera je ocenjivao četvoročlani žiri sastavljen od tri profesionalna muzičara, a četvrti član je bio neko iz publike.

Odlukom žiria prvo mesto je zaurela Anja Galešev i osvojila 50.000,00 dinara, drugi je bio Srđan Vujin i dobio 30.000,00 dinara, dok je trećeplasirani Bogdan Popov nagrađen sa 20.000,00 dinara. Pobednici ĐAMUS-a Anji Galešev se predviđa velika  pevačka budućnost, samim tim što je posle srednje škole za solo pevanje početkom jula ove godine  uspela da upiše Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu na odseku za solo pevanje. Sva tri takmičara su iz Novog Kneževca i svo troje imaju završenu muzičku školu, prvi i drugi i srednju i svo troje su učili solo pevanje. 

Glavni sponzori ovogodišnjeg festivala su bili opština Novi Kneževac, Mesna zajednica Đala, Lovačko udruženje iz Đale i Fudbalski klub „Graničar“ iz mesta koji ove godine obeležava 100 godina postojanja i uz druge sponzore je bila i bogata tombola za prisutne gledaoce.

DKP  /fotografija Anje Galešev preuzeta je sa fejsbuk stranice Milice Galešev