17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Crteži ispunjeni voljom i istrajnošću

Prvi put Milan Perkučin Trale  u  70-oj godina izlaže svoje crteže. Portreti grafitnom olovkom oduševili prisutne.

U Kulturnoj zoni je priređena još jedna sponrana, na brzinu  nenadana izložba , ovog puta meštanina Milana Perkučina Traleta na optše iznenađenje meštana jer mnogi nisu znali da se on bavi slikarstvom, u petak, 22. jula.

Sa suprugom Karolinom

Trale se opredelio da se pored posla u fabrici, obradom zemlje i drugim bavi i slikarstvom. Nakon pomnog posmatranja jednog slikara kako radi dok je bio na odluženju vojnog roka, vrativši se kući počeo je sa autopotretom  i nastavio da crta portrete svoje porodice, prijatelja i poznatih ličnosti mahom iz svere rok muzike, mada je tu bilo i izrazitih lepotica i znamenitih ličnosti.

Robert Sabo Benke, Gpran Novakov i Kristina Stankov

 O Traletu je kratko govorio umetnički direktor Kulturne zone Robert Sabo Benke najavivši i naredne događaje u Zoni, kao i planove za jesen. Goran Novakov, multimedijalni umetnik je predstavio Perkučina i njegove radove naglađavajući da  su crteži nastajali velikom voljom i ispunjenošću . Poredio sa ženom ili ljubavnicom umetnost koja osvaja i zavodi umetnika te  ne ne može da je ostavi.

Pored omiljenog portreta

Sticajem okolnosti do sada Milan Perkučin nije izlagao svoje radove mada s velikom preciznođću i marljivošću islikava bore , pogotova radeći portret Klifa Račarsa gde je uživao u svakoj liniji koju je nanosio i kao je Novakov istakao svakom linijom na crtežima on je kao Dorijan Grej brisao bore na svom licu i ostao mladolik i zaljubljenik u crtanje i portrete. Jer umetnost je takva, ne samo likovna, zarobe i nepuštaju, i samo stvaranjem možeš da smanjiš njen pritisak i ljubomoru da bude u centru pažnje.

Lepoti doživljaja portreta Traletovih doprinela je Kristina Stankov svirajući triptih na flauti. Ona je učenica Srednje muzičke škole u Subotici, a do nedavno je bila pridriženi član Tamburaškog orkestra “Lale” i povremeno svirala i tamburašku muziku.

Detalj sa otvaranja ozložbe

I ljubitelji drugih umetnosti će moći da uživaju u Traletovim crteđima jer će biti i dugih manifestacija dok izložna traje, a trajaće nedelju dana.

DKP