17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Izložba ilustracija Igora Lazina

Ilustracije su najplemenitija vrsta lova. Crtež  umetniku lako sklizne niz papir. Vrata ilustracije su otvorena za posmatrača i njegovu priču. Lazin je prvo tata, pa umetnik i ne zna zašto je čekao više od 30 godina da izlaže u rodnom mestu.

U organizaciji Kulturne zone i u njenoj Galeriji je u petak, 12. avgusta priređena POP UP izložba ilustracija Igora Lazina pod nazivom „Pričaj mi nešto“.

O umetniku je govorio multimedijalni umetnik Goran Novakov koji je otvaranje pretvorio u radio emisiju u kojoj je on kao voditelj imao uživo gitaristu u studiju koji je govorio o muzici i svirao na gitari – Velimir Vela Popadić koji je svojim suptilnim sviranjem na instrumentu upotpunio izložbu. A sa umetnikom radiovoditelj Goran je pričao malo o nastanku crteža, izložbi i ljubavi prema Tisi.

Igor Lazin je rođen u Novom Kneževcu, završio je Primenjenu umetnost i po vokaciji je ilustrator, vizuelni umetnik, reditelj animiranih filmova. Više od 30 godina ilustruje knjige i časopise, stvara kratke i animirane filmove, stripove i reklame. Živi u Mađarskoj, u Budimpešti, i ovo mu je prva izložba u rodnom mestu.

Radiovoditelj je rekao između ostalog  – Postoje četiri dimenzije , a ustvari peta je sreća ako uspemo da je pronađemu u sebi i oko sebe . Za Lazina radiovoditelj kaže da je širinu duše i intereovanja pomnožio sa dužinom vremena kojom se bavi ilustracijama i na zidovima pred prisutnim u Galeriji su režultati te formule, tj. samo jedan mali deo. Do rešenja dolazi hvatajući ih olovkom i mnogim drugim dozvoljenim sredstvima nazivajući ga večitim dečakom  vičnim ovom sigurno najplemenitijom vrstom lova.

-Na lustracijama su zmajevi, vozovi, psi, pogledi na ovlaš skiciranim licima ljudi, mačaka, kravica, žirafa čije guzice vire na četvrtom spratu solitera, drveće koje trči i još mnogo raznovrsnih bića koja su se spustila kao slepi putnici niz srce olovke pravo u zamku beline papira Igora Lazina – rekao je Novakov.

Igor Lazin za sebe kaže da je pre svega tata, pa umetnik i da  mu je najvažnije da u okviru sebe i drištva  pronađe slobodu i zadovoljstvo i pokušava da bude zadovoljan i srećan. Nada se da će bar jedno od četvoro dece otići dalje od umetnosti i okrenuti se nečemu „konkretnijem“.

Mnogo je izložbi iza Igora Lazina kroz umetničku karjeru ali ne zna odgovor zašto je toliko čekao da svoju prvu izložbu priredi u Novom Kneževcu. Kaže da mu je ovaj deo zemlje i cela ex YU nekako izašla iz vidokruga, a sam se kretao drugim pravcima. Sada mu je drago što je tu i što vidi draga lica i može da prikaže deo sebe. Zna da ga crtanje smiruje , kao i plivanje na Tisi.  A svaki njegov crtež ima otškrinuta vrata da posmatač može da utka sebe  i svoju priču u njega i dobije vetar u leđa da nastavi dalje.

Izložba ostaje otvorena do 19. avgusta.

DKP