19.06.2024
Čoka

Sanad (Čoka) – Fotografija Ivane Popov na izložbi u Subotici

Crno-beli svet je pun izazova i fotografa osamostaljuje i izdvaja od drugih.

Ivana Popov, učiteljica iz Sanada, opština Čoka je u četvrtak, 18. avgusta  učestvovala na grupnoj izložbi umetničke fotografije u Subotici.

U okviru Fondacije “Danilo kiš” šest nedelja je trajala besplatna radionica Street fotografije koju je vodio fotograf Nemanja Ledenski na kojoj je među polaznicima bila i Ivana Popov koja se bavi umetničkom fotografijim i već je imala veliku samostalnu izložb svojih fotografija.

 Za nju je bio izazov da se upozna sa street fotografijom, istorijom,  njenim znamenitim fotografima,  tehnikama i pristupom, i da nauči ono što ne zna, a uvek se nešto novo može naučiti, npr. o parametrima na fotoaparatu, poziciji osobe na fotogrsfiji i drugo. Njoj je bilo izuzetno zanimljivo dak su dobijali istraživački zadatak da odgovore na zadatu temu o kojoj na sledećem susretu su diskutovali. A zadaci su bili vezani za ulice Subotice.

Na izložbi su se predstavili svi polaznici street fotografija sa po jednom fotografijom po izboru Ledenskog koji je bio zadovoljan kako su napredovali polaznici radionice, kako su shvatili ulične scene i situacije, senke i  načine kako su prišli temi i kako su došli do sopstvenog fotografskog  izraza.  

Ivana Popov je uhvatila trenutak nepažljive vožnje bicikliste koji je prolazio sumanuto pored plakata koji je najavljivao pozorišnu predstavu “ Bog masakra”. Uhvaćen je  nadrealni gradski trenutak čemu je doprinelo igranje svetlosti i tame, statičnosti i pokreta. Ivanina fotka je pokazala osnovno pravilo da street fotografija nema pravila, ali je puna snage, informacije i uzburka emocije, te navodi na razmišljanje. Sve izložene fotografije su rađene u crno-beloj tehnici.

Izložba se odvija u prostorijama Fondacije  “Danilo Kiš” u centru Subotice , zgrada “Jadran” i  može se posetiti radnim danima od 9-13 časova  ili tokom večernjih programa Fondacije do 10. septembra.

DKP