17.06.2024
Novi Kneževac

Podlokanj (Novi Kneževac) – Veterani “Crvene zvezde” na Danu Podlokanja

90 godina FK “Hajduk” obeleženo utakmicom veterana meštana i FK “Napredak” pojačani zvezdama “Crnene zvezde “ Zdravkom Borovnicom i Nedeljkom Mlosavljevićem.  Najstariji igrač na terenu je bio  meštanin Pero Horvat. Pobednik u kuvanju pakrikaša od papaka je  Dado Horvat.  

U Podlokanju je  20. I  21. avgusta obeležen Dan sela. Gostiju je bilo u svim domaćinstvima, kao što je običaaj bio  i ranijih godina te se selo više nego utrostručilo.

Svečanost je počela u subotu  u 12 časova kada je položen venac na spomen ploču dobrovoljcima, kolonistima i doseljenicima koja se nalazi na zidu nekadašnje Osnovne škole i koja je postavljena prošle godine za Dan sela.

Pero Horvat, najstariji veteran na terenu

Zatim se Igrala fudbalska utakmica između domaćina ,,Hajduka“ i  FK “Napredak” iz Kikinde pojačanog  fudbalerima ,,Crvene Zvezde’ iz Beograda  Zdravkom Borovnicom i Nedeljkom Milosavljevićem. Bila je to borba veterana, gde su pobedili gosti sa  3 : 1. Tom prilikom je i obeleženo 90 godina postojanja FK,,Hajduk“ iz Podlokanja koji uspeva da opstaje u ligaškom takmičenju  iako selo Podlokanj ima 80-ak stanovnika. Najsariji među veteranima na terenu je bio meštanin Pero Horvat kji ima 63 godine.

 Domaćini i gosti  su se družili u sportskom duhu, uz večeru i pice. A vecernji program se nastavio uz orkestar braće Tomas ispod šatre uz muziku i veselje.

Kuvanje paprikaša

Drugog dana ni kiša nije omela vesele Podlokančane da nastave proslavu. Čak 13 ekipa se takmičilo u kuvanju paprikaša od svinjskih papaka. Kuvalo se pod šatorom, a najbolji su bili ekipa Dade Horvata meštana, druga je bila Ljubica Arsenov iz Filića, a treća ekipa Ostojića isto iz mesta. Prvoplasirani je dobio najveći kotlić, dok su drugi i treći dobili po manje kotliće.

Malo fudbala, malo klizanja

Održan je i turnir u malom fudbalu 3 na 3 i zbog kiše mali fudbal se pretvorio u klizanje po travi. Ipak mladi su se lepo  družili.

 Podlokanj je oživeo bar na dva dana…bilo je mladih iz Novog Kneževca, susednih sela i dalo se  primetiti da su se svi lepo družili i veselili i uz “Tik-tak” bend iz Kikinde koji je svirao kako narodnu tako i domaću zabavnu muziku.

Tekst i foto Ljiljana K.