19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Karta za Veneciju u jednom pravcu

Predstavljen kroz muziku najlepši grad na svetu. Pesme gondolijera pretvorene u klasične kopozicije Rosinija, Hana i Forea koji su obožavali Veneciju. Dragana Popović izvrsno dočarala svojim mezosporanom duh grada na vodi i zanjihala publiku. U nedelju 18. septembra nastup svetski poznatih mladih umetnika Irene Josifoske na violončelu i Ivana Bašića na klaviru

Gonndolijeri na venecijanskim kanalima

Drugo festivalsko veče je bilo puno iznenađenja. Umetnički direktor Svetozar Vujić Borski je najavio da su odlučili povodom dve godišnjice, punoletstva festivala kamerne muzike „Tisin Cvet“ i pet godina od smrti osnivača i umetničkog direktora Aleksandra S. Vujića da povedu slušaoce kroz grad na vodi i njegove kanale te su izveli kompozicije vezane za Veneciju,  jedan od najlepših gradova sa najlepšim pesmama gondolijera koji prevoze putnike kroz  kanale grada kojem su posvećeni najlepši stihovi, pesme , kompozicije i slike.

Umetnički direktor Festivala Svetozar Vujić Borski

Te večeri, 4. septembra Dragana Popović –mezosopran je uz klavirsku saradnju Dragane Anđelić Bunjac izvela kompozicije tri kompozitora . Samo je Rosini Italijan, a svi su  komponovali pesme o Veneciji. Rosini izuzetno dobro poznaje muziku Venecije kao i njen specifični dijalekat i u svojoj kompoziciji „Venecijanska regata“ je opisao tradicionalnu venecijansku trku čamaca koju je Dragana Popović vrsno otpevala  i dočarala  opis  kako ju je videla zaljubljena devojka.

Dragana Popović – mezosopran

Popovićeva i Anđelić Bunčeva su izvele pet kompozicija Gabrijela Forea, Francuza rođenog u Venecueli „Melodije o Veneciji“ koje imaju karakterističan meki ritam koji se njiše kao barkanarola kako su njih dve izvele.

Kompozitor Rejnaldo Han, iako Francuz je smatrao da je venecijanski dijalekat čaroban, da je on jezik ljubavi i uvek je mladalački. Bio je oduševljen Venecijom te je kompoovao šest kompozicija na tekstove različitih italijanskih autora , upotrebljavajući različite ritmičke obrasce ostajući veran tradiciji gondolijera. I sam je jednom prilikom lično pesme „Venecija“ izvodio na venecijanskim kanalima, a Dragana Popović je glasom dočarala barkanarole (čaamdžijske pesme, a kod poslednje kompozicije joj se pridružio operski pevač tenor Ljubomir Popović , suprug operske dive.

Bračni par Popović

Koncert je završen na bis na radost publike napolitanskom pesmom „Karneval u Veneciji“.

Inače, Dragana Popović – mezosopran, je završila FMU  – solo pevanje u Beogradu, operska je pevačica u raaznim Operama negujući operske predstave. Dobitnica je mnogih  nagrada i priznanja i učestvuje na mnogim muzičkim svečanostima i festivalima. Dragana Anđelić Bunjac je klavir završila u Moskvi na Ruskoj akademiji muzike. Radi u Operi i Madlenijanumu i saradnik je Muzičke operske teatarske organizavije (MOTO).

A u subotu 17. septembra održaće koncert trio „Pokret“ iz Beograda, a u nedelju, 18. septembra izvešće koncert mladi i talentovani muzičari koji već imaju internacionalnu karijeru  Irena Josifoska – violončelo ( Novi Sad – Berlin) i Ivan Bašić- klavir (Beograd -Cirih). Koncerti počinju u 19,00 časova i ulaz je slobodan.

DKP