17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža –Obaveštenje o popisu stanovništva

U Srbiji će se popis stanovništva odvijati počev od 1. do 31. oktobra 2022. godine.

U Kanjiži i u naseljenim mestima opštine popis sprovodi Popisna komisija opštine Kanjiža.

Za realizaciju tradicionalnog popisa zadužen je Republički zavod za statistiku Srbije. Popisivači idu od kuće do kuće i prikupljaju podatke u formi intervjua, koje unose u elektronski formular pomoću laptopa koji imaju kod sebe, pošto je ceo proces digitalizovan radi maksimalne efikasnosti.

Popis stanovništva tokom meseca oktobra u opštini Kanjiža će vršiti 52 popisivača. Popisivači se identifikuju uz pomoć identifikacione kartice, koja pored imena popisivača sadrži fotografiju popisivača i identifikacioni broj. Ukoliko popisivač ne bude u mogućnosti da izvrši popis prilikom posete Vašem domaćinstvu, ostaviće Vam obaveštenje o daljem postupanju.

Teme popisa su definisane u skladu sa međunarodnim predlozima i standardima, a među njima su i obavezna pitanja koja su ista u svim zemljama. To uključuje, na primer, pitanja o polu, starosti, mestu rođenja i državljanstvu. Popisivači pitaju i o bračnom statusu, mestu stanovanja, ekonomskoj delatnosti i stepenu obrazovanja. Prikupljaju podatke i o nacionalnosti, maternjem jeziku i veroispovesti, na koja pitanja nije obavezno odgovarati, ali davanjem traženih podataka doprinosi se tome da država ima tačne statističke podatke o ovim temama. Ako se izjasnimo o svojoj  nacionalnosti, lakše ćemo ostvariti svoja manjinska prava. I ovoga puta će biti pitanja o invaliditetu, jer o tome ne postoji potpuna baza podataka na nacionalnom nivou.

Veoma je važno da građani naše opštine učestvuju u popisu stanovništva, koji će doprineti formiranju baza podataka koje su najvažniji skup informacija za državu, a prema kojoj se donose buduće mere i na osnovu kojih i međunarodne organizacije formiraju svoj odnos sa našom zemljom.

Popisna komisija opštine Kanjiža