17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Veče operske dive Gordane Kostić

Gordana Kostić, sopran peva i živi u Londonu. Nastupa širom Zemljinog šara, a najdraži su joj nastupi u rodnoj Kanjiži. S mnogo duha, šarma i emocija svojim sugrađanima je pokonila veče nezaboravne muzike – ljubavnepriče iz operskih arija.

Svake godine za  Dan opštine  kanjiška lokalna amouprava uz protokolarne programe svojim građanima poklanja i kvalitetne kulturne programe.

Učinila ih je ponosnim operska diva Gordana Kostić jer je poreklom iz Kanjiže i jedini je njihov ambasador na polju operske muzike.

Gordana Kostić je rođena u Kanjiži i posle mnogo godina je ponovo nastupila  na sceni u rodnom gradu. Operska pevačica, koja trenutno živi u Londonu, uvek se rado vraća kući u Kanjižu i sa zadovoljstvom je  poklanila meštanima i zainteresovanima ovo izuzetno umetničko veče.  Gordana Kostić toku karijere nastupa  na svim kontinentima, ipak joj je najdraže kada  može da nastupa pred  svojom prvom publikom, pred Kanjižanima, pred  rodbinom, prijateljima i poznanicima iz detinjstva.

Gordana  je  21. oktobra  pripremila najlepše arije za sopran iz svetske operske literature. Na klaviru je te večeri pratila  Enike Gereg pijanistkinja iz Subotice. Za ovu priliku je  specijalno kreirala izbor ljubavnih priča operskih heroina.

Neposerdna i šarmantna pre svakog izvođenja je prisutene uvelikoj sali Dom umetnosti upoznala sa sadržajem opere i glavnim činjenjem u odlomku koji je izvodila , uz opasku na svoj račun šaljivog karakera. Gledaoci u prepunoj sali su uživali u sopranu Gordane Kostić i njenim doživljajima Dvoržakove Rusalkine arije, odlomku iz Mocartove opere „Tako rade svi“ i odlomku „Kao stena“ ispričavši šaljivu priču koju je kompozitor priredio divi kojoj je namenio da peva operu, zatim tužnu ariju Pučinijevog „Manon Leska“ i ariju „Sama i izgubljena“ iz Rosinijevog „Sevljskog berberina“ „Moje ranjeno srce nije čulo glas“, iz Pučinjeve opere „Boemi “Vraćam se u usamljeno gnezdo“ i iz „Karmen“ Žorža Bizea  dve kompozicije iz zatvora „Habaneru“ i „Segidilju“.

Koncert nije mogao da se ne završi izlaskom dive raskošnog glasa dva puta na bis na zahtev publike i otpeva italijansku pesmu „Mio bambino“ i pesmu o Kanjiži na opšte zadovoljstvo prisutnih koji su odali počast operskoj pevačici ustajući sa sedišta i gromoglasno aplaudirajući, zaneseni emocijama, izvedbom i atosferom na koncertu.

Kostićeva je diplomirala na Fakultetu muzičkih umetnosti solo pevanje u Beogradu u klasi Radmile Smiljković , a zatim završila studije i magistrirala na jednom od vodećih fakulteta „Trinitiju“ u Londonu kod operske dive Kore Te Kavano koja je pevala na venčanju princa, sada kralja Čarlsa i ledi Dajane, a Gordana se nadala da će pevati na venčanju princa Vilijama i supruge, ali je očigledno pozivnica negde zalutala. Ona smatra da bi danas umetnik  uspeo, jer je prošlo vreme Kalaseve, Pavarotija, pored talenta i ambicije mora da učini da bude zanimljiv da bi se dopao publici.  Gordana Kostić pored vrsnog glasa odlično to čini i privlači puliku širom sveta. Posle Kanjiže u novembru joj predstoje koncerti u Indoneiji i Singapuru.

Bez obzira na svetsku karujeru i nastupe u velikm poznatim svetskim salama, Gordana je tako prirodna, jednostavna i inspiritivna osoba. A prisutni na koncertu su mogli samo da uživaju u poklonu koji im je darovala – vrstnom izboru arija i još savršenijem izvođenju.

DKP