Novi Kneževac – Izložba slika „Život je umetnost“ za 20 godina likovne kolonije Udruženja obolelih od MS-a

Izbor slika nastalih na međunarodnim humanitarnim likovnim kolonijama Udruženja obolelih od MS-a, obeležavanje godišnjice smrti osnivača i Udruženja i kolonije Slavice Zorić, 30 godina Udruženja, 20 godina kolonije, i dve godine postojanja Kulturne zone, kao i godinu dana likovne sezone. Izložene slike 25 autora iz šest zemalja iz okruženja, među njima i dva autora dobitnika ovogodišnjih priznanja i nagrada, Zorana Jakimovskog i Nenada Nestorovića Nestora.

Povodom 20 godina permanentnog održavanja međunarodne humanitarne likovne kolonije Udruženja obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga „Život je umetnost“ Kulturna zona u Novom Kneževcu je organizovala izložbu radova učesnika likovne kolonije.

Izložba je posvećena pre godnu dana preminuloj predsednici Udruženja Slavici Zorić, osnivaču Udruženja i kolonije koja je istrajo i sa dušom organizovala koloniju nepunih 20 godina i na kojoj je učestvovalo preko 400 slikara iz zemlje i inostranstva.

Na otvaranju izložbe su govorili kustos galerije i umetnički direktor Kulturne zone Robert Sabo Benke koji je govorio o godinu dana odličnih izložbi koje su počele prošle godine u oktobru i u svoje okrilje prigrlila mnoge značajne umetnike od profesionalnih fotografa, slikara, akademika iz zemlje i inostranstva , od star up izložbi tokom leta koja je takođe priredila velika iznenađenja i najavio kako planira da protekne ova sezona, a ovim početkom 21. oktobra je najavljno da će biti žestoka i da će mnogi umetnici se vratiti svojim korenima , ili ih bar potražiti.

Igor Nađ,sadašnji predsednik Udruženja obolelih od MS-aje pozdravio prisutne upoznao sa ličnom kartom Udruženja,planovima i namerama, a namera je svakako da likovna kolonija opstane jer mnogo znači članovima udruenja, meštanima i samim slikarima.

Akvareli Janka Laca i ulja Zorana Jakimovskog

Novinarka Danica Knežević Popov je od prvog dana pratila rad i razvoj kolonije od 2003. godine, do danas, napisala i paravila mnogo i članaka, reportaža i tv priloga o koloniji godinama , a ove je pripala čast da otvori ovu koloniju i da joj se svaki dan vraća jer otkriva uvek nešto novo i divi se onome što izbija iz izloženih  slika.

Na samom optvaranju je upoznala prisutne sa slikarima čije su slike izložene jer su mnogi nosioci visokih priznanja ne samo u svojim sredinama , nego i dobitnici međunatodnih nagrada kao što je profesor Zoran Jakimovski iz Severne Makedonije koji je na koloniju sa sobom dovodio svoje najbolje učenike – svršene slikare sa Umetničke akademije iz Skoplja. Iz Bosne i Hercegovine Nenada Nestorovića Nesora koji je ,takođe, dobio nedavno visoko priznanje, Željana Pavića iz Hrvatske , iz Kastava kraj Rijeke koji je naširoko prepoznatljiv i cenjen umetnik, slikare iz Bugarske,  Velka Velkova i Plamena Valčeva, Mađarske Magdu Bagari Ristić i iz Srbijije iz Kovačičkog kruga, Vršaćkog, Bačke Palanke, Bele Reke, Zaječarskog kruga, Zrenjanina, Novog Sada i iz mesta , slikare iz Novog Kneževca.

Izložene su slike iz 2003. godine, pa redom su birane najbolje od najboljih do 2022. U trenutku se činilo da je to nespojiv konglomerat stilova, poteza, ideja, shvatanja. Ne. Veliko ne. Iz svih njih isijava toplina, spokoj, vedrina, porodična atmosfera, kakva vlada na koloniji i to se osetilo na slikama jer je svaka govorila stavove i shvatanja autora, ustvari one su odraz njihovih ličnosti. Pred posetiocima izložena  su ulja na platnu, akrili na platnu, pasteli, grafike, alvareli, kombinovane tehnike  različitih  škole , različitih tehnika  i pristupa. A tako zajedničke, isto dišu i nadopunjuju se.

Dok je govor trajao harmonoka Ivana Bičkeia je tiho svirala

Udruženje ima još preko 400 radova koje ,takože vredi pogledati. Izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod je namenjen Udruženju obolelih od MS-a koje će zahvaljujući ovoj prodaji moći da nastavi sa radom i održava kolonije, nadamo se slede će godine sa većim brojem slikara.

A sve je to sve vreme ulepšao i uveličao svirajući na harmonici Ivan Bičkei klasične kompozicije , možda i ne baš skroz „Liber tango“ Pjacole i drugih kompozitora, a prisutni su u svemu uživali , a prvenstveno u izuzeto dobrim slikama. Kako dani odmiču od otvaranja, ispostavilo se da je izložba dobro osmišljena jer je više od polovine izloženih slika prodato, a izložba traje do 12. novembra.

Slike je izabrala i uz pomoć Sabo Benkea i Novakova Laura Segmajster postavila.

A posebna čast je bila i domaćinima i organizatorima što je na otvaranju bila prsutna Gordana Kostić – sopran, rođena Kanjižanka koja živi i peva u operi u Londonu.

S poštovanjem Danica Knežević Popov