Kanjiža – NAJAVA: KONCERT STEVANA KOVAČA TIKMAJERA

U organizaciji Rregionalnog kreativnog centra iz Kanjiže u subotu, 5. novembra, s početkom u 19,00 časova u Doma kulture, u Maloj sali  održaće se solo veče Stevana Kovača Tikmajera.  kompozitora, pijaniste, esejiste i predavača iz Novog Sada koji od 1991. godine živi i radi u Francuskoj.

Veče se naziva „Nadanje”, isto, kao i nekad na novosadskim „Telepskim večerima”, neposredno pred balkanske ratove. ”Nadanje” je Tikmajerova kompozicija, kao i „Himne” i „Molto semlice”, koji je pisan kao omaž Andreju Tarkovskom. Ove kompozicije su bile najomiljenije na koncertima 80-tih godina. Uzvišena lepota i lirika te muzike zračila je posebnim sjajem.

Na subotnjem klavirskom nastupu publika će imati priliku da uživa ponovo u njima , kao i u novim kompozicijama iz velikog opusa ovog kompozitora. Na koncertu će nastupati  i glumac Ištvan Bičkei, koji će recitovati pesme Arsenija Tarkovskog, oca čuvenog filmskog reditelja.

Stevan Kovač Tikmajer je rođen 1963. godine u Novom Sadu. Nakon raspada Jugoslavije  1991.godine zauvek odlazi u Francusku gde i danas živi i radi.

Završio je  Akademiju umetnosti u Novom Sadu –  kompoziciju, u klasi Rudolfa Bručija. Usvršavao se  i u Hagu, na Kraljevskoj akademijije tavršio postdiplomske studije. Od sredine osamdesetih pa do devedesetih godina dvadesetog veka bavi se muzikom slobodne improvizacije  i sarađuje sa Đerđom Sabadošem, Ištvanom Genčo, Mihaljem Deneš, ,Polom Tomosom,  Peter van Bergenom, Peterom  Kovaldom, Fred Flitom, Kris Katlerom i mnogim  drugim.

Sredinom osamdesetih je osnovao sastav “ Tikerman foramcio”u čijem radu su učestvovali muzičari klasične,  džez i rok muzike. Sa ovim sastavom je od 1990. do  1997. godine izvodio uživo  kompozicije koje je  pisao za izvedbe plesnog teatra Jožefa Nađa.

Gideon Kremer, veliki litvanski violinista  je više puta pozvao  Kovač Tikmajera  da provede duže vreme u svojstvu composer in residence na festivalima u Lokenhausu i Ziguldi, gde su mu brojne kompozicije bile izvedene i imale svoju premijeru ili praizvedbu od strane renomiranih svetskih instrumentalista. Dela ovog autora su izvodili: Gidon Kremer i Kremerat Baltik, Marta Argherič, David Geringas, Tatjana Vasiljevna, ansambl Seattle Chamber Players,Holandski duvački ansambl, Mađarski sinfonijski  orkestrar  kao i mnogi drugi.  Od 2013. godine je profesor na regionalnom konzervatorijumu u Amienu u Francuskoj.

Ulaz na koncer je slobodan.

Fotografije Regionalnog kreativnog ateljea Kanjiža