Senta – Koncet horova “Raspevana Vojvodina”

U Svečanoj sali Gradske kuće u Senti 5. novembra održano horsko veče na kojem je učestvovalo četiri hora iz Vojvodine

U organizaciji hora „Musica Tisiana“ u Senti je u Svečanoj sali Gradske kuće u subotu, 5. novembra održano veče horske muzike – Raspevana Vojvodina pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Nastupalo je četiri hora u okviru koncertnog serijala koji su se odvijali ili će  se odvijati  u Čoki, Bačkom Petrovcu i Vrbasu. Svi horovi su sa područja Vojvodine koji predstavljaju razne kulturne i etičke specifičnosti iz različitih područja Autonomne pokrajine.

U Senti su te večeti nastupali Vokalni ansambl “Musica Tisiana” iz Sente, Ženski hor “Lira” iz Novog Kneževca, Kamerni hor “Muzica Viva” iz Bačkog Petrovca i Kamerni hor “Cor Jesu” iz Sente.

Novokneževački hor “Lira” je osnovan 2020. godine i u njemu aktivno učestvuje 15 članica pod dirigentskom palicom Aleksandre Neckov. Iako postoje dve  godine pod tim imenom članice imaju dugogodišnje iskustvo u horskom pevanju. Neguju duhovnu i svetovnu  muziku. Nastupaju na svim značajnim manifestacijama u svojoj sredini, kao i u široj okolini gde se rado odazivaju pozivima.

„Lira“ na balkonu Svečane sale

U Senti su se prestavili pesmom Kornelija Stankovića “Što se bore misli moje”, od Damaskina “Gospodi, usliši” i otpevali su Drugu Mokranjčevu rukovet.   

Projekat “Raspevana Vojvodina ima za cilj negovanje horske tradicije, upoznavanje kulture drugih naroda i nacionalnih manjina, kao i saradnju i druženje među horovima.

A druženje se pokazalo i korisnim i potrebnim , jer su se horisti opustili i razmenili svoja višegodišnja iskustva, naglašavajući akustičnost Svečane sale u Senti i potpunu prijatnost dok su izvodili svoje kompozicije.

Na skupu horova čule su se kompozicije na srpskom, straoslovenskom, latinskom , hebrejskom, mađarskom i slovačkom jeziku.

fotografije vlasništvo Ženskog hora Lira”