17.06.2024
Čoka

Санад (Чока) –Чајна башта у порти храма

ЧАЈНА БАШТА ОПРАВДАВА СВОЈЕ ПОСТОЈАЊЕ

Већ неколико година у порти храма посвећеног Вазнесењу Господњем – Спасовдану у Санаду, поред многобројног и разноврсног биља, постоји и део за „мирисну“ башту.

 У том кутку порте гаје се искључиво етеричне биљне врсте, углавном зачинске и чајне, а поред сваке јединке истакнута је табла са српским и латинским називом биљке. Тако је та „стаза здравља“ уједно и едукативног карактера, али је и од вишеструке користи.

 Наиме, поред коришћења босиљка за празнике посвећене часном Крсту и за справљање босиљкача за кропљење, ове биљке нашле су место и у занимљивој мешавини чајева. Већ трећу годину за редом биљке се беру током читавог периода вегетације, а потом се перу, суше, чисте и дробе за јединствену мешавину.

Мрвљење лековитог , осушеног биља

Ова јединствена мешавина  садржи једанаест врста биљака које се мешају у одређеној сразмери. Добија се тако и занимљива мирисна комбинација у којој преовлађују нана, матичњак, чубар, жалфија, вранилова трава, метвица и рузмарин, а додају се још и смиље, коморач, хајдучка трава и остале утврђене врсте. Тиме се за  парохијане -активне чланове  креативних радионица, госте, али и за све заинтересоване припрема домаћи чај који шири мирис свежине, здравља и природе.

Мешавина за чај

Једном речју,  како кажу – Божја творевина нам је дата да је на прави начин и искористимо.

Од парохијана Санадске црвене општине увек се чује или научи нешто занимљиво.

фотографије  – архива цркве у Санаду