19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Izložba Jožefa Nađa

Fotografije Jožefa Nađa kome je svet domovina u Kulturnoj zoni do 06. januara

U Kulturnoj zoni u Novom Kneževcu je u toku izložba fotografija i crteža svetski poznatog i priznatog umetnika Jožefa Nađa iz Kanjiže/Pariza.

Prilikom otvaranja izložbe pod nazivim „Kosmos“ Jožefa Nađa u okviru serijala „Koreni“, postavki raznih autora u Kulturnoj zoni  Oto Tolnai, vrsni intelektualac i književnik iz Subotice se osvrnuo na stvaralaštvo  Nađa od opredeljenja da bude slikar, pa do toga da završi kao pantomimičar, koreograf, igrač i reditelj svetskih razmera.

Oto Tolnai sa Jožefom Nađom

Robert Sabo Benke, umetnički direktor Kulturne zone je istakao da svako od nas se bar na terenutak vraća svojim korenima, svojoj prapostojbini pa i likovi svetskog ranga , kao što je Jožef Nađ. Usput je najavio da će početkom januara umetnik razgovarati sa posetiocima o svojim umetničkim radovima i najavio otvaranje nove izložbe fotografija  13. januara Sabolča Dudaša iz Budimpešte, a poreklom iz Bačke Topole.

Radovi Jožefa Nađa su izuzetno suptilni i prožeti metafizičkim razmišljanjima u filigranskim potezima. To se oseća na izloženim crtežima gde preovladava apstrakcija i svet  faune. Fotografije nastale analognim sistemom vode poreklo u vojvođanskim pustarama gde  preovladavaju u crno –belom svetu večno severnjačke melanholije.

Deo izloženih fotografija

Poznavaoci Nađevih pozorišnih dela u svakoj predstavi vide slike, tako i na fotografijama ima elemenata iz njegovog pozorišnog stvaralaštva. Izložba je tematska, od zidova prekrivenih mustrama starih napuštenih salaša, do presovanih žaba u predmetima tradicionalnih zanata. Prisutna je večna igra svetlosti i senki i sve navodi da posmatarč prodire u korene sopstvene duše i da se ujedini sa kosmosom.

A  ustvari, u svemu tome  je Jožef Nađ, koreograf, igrač, reditelj, likovni stvaralac, fotograf – čovek kome je svet domovima.  

Sa Jožefom Nađom

 DKP