04.05.2024
Uncategorized

Novo Miloševo (Novi Bečej) – Održana sedma Pesnička republika

Banatski kulturni centar pod sloganom “Svet treba da peva ne da ratuje” je održao po sedmi put književnu manifestaciju Pesnička republika pod pokroviteljstvom opštine Novi Bečej. Tom prilikom su uručene Gramate Predragu Markoviću , Dušanu Radaku u Dragomiru Šoškiću.

U okviru književne manifestacije Pesnička republika koja je održana u prostorijama Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa 24. decembra u okviru programa dodeljene su Gramate Pesničke republike za propuštenu priliku Predragu Markoviću i za životno delo Dušanu Radaku i Dragomiru Šoškiću, dok Gramata Majka hrabrost će biti uručena Oliveri Balašević posebnom prilikom i održan je pesnički maraton.

Prisutne su pozdravili Radovan Vlahović, književnik i direktor BKC-a, osnivač i idejni tvorac Pesničke republike i Milan Stojšin , pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej.

Pozdravni govor domaćina

Gramata Pesničke repubike se dodeljuje za Porpuštenu priliku za knjigu koja nije bila nagrađivana , a objavljena je u poslednjih 50 godina, čime organizator želi da istakne vredna a nedovolno zapažena i nepravedno zanemarena dela. Ovogodišnji dobitnik je Predrag Marković za svoju prvu knjigu “Limun isceđen” koju je objavila Književna omladina Srbije u Beogradu 1982. godine. Za životno delo  Gramatu Pesničke republike su dobili Dušan Radak i Dragomir Šoškić. Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske je govorio o knjizi Markovića  i uručio mu  Gramatu, dok je urednik Književnih novina i jedan od ranijih  dobitnika  Gramate Pesničke republike  Branislav Milanović uručio Gramate za životno delo Radaku i Šoškiću. 

Sa peničkog maratona

Na pesničkom maratonu , na otvoreni poziv BKC-a učestvovali su penici iz vojvođanskih sela i gradova, Beograda, iz Makedonije, iz Crne Gore. Bio je prisutan vatromet poezije.

Pesnički maraton je pratilo i otvaranje izložbe u Galeriji Banatskog kulturnog centra slikara Dragana Miličića , akvareli “Apoteoza” inspirisani delom velikog Miloša Crnjanskog.

fotografije Senka Vlahović