19.06.2024
Kanjiža

Кањижа – Слава САКУД “Свети Сава”

Српско аматерско културно уметничко друштво “Свети Сава”  из Кањиже је 28. јануара у својим просторијама обележило славу друштва Светог Саву пригодним програмом и дружењем након њега. Славe славу да би осетили јединство  и оно што јесу, Срби на крајњем северу Србије где живе у вишенационалној средини и пошто се академије одржавају 27. јануара на Савиндан, они своју славу држе дан касније.

Учесници програма

На приредби су учествовали малишани из забавишта и ученици од првог до петог разреда основне школе које је за наступ припремила васпитачица Корнелија Водас. Малишани су исплели венац песама о Светом Сави. Заједно са женским хором “Лира” из Новог Кнежевца су отпевали химну Светом Сави, а хор је на крају програма певао духовне композицје Дамаскина, Мокрањца и руски напев “Благослови душе моја Господи”.

Један од рецитатора Борислав Бајић

Владимир Хајдер, председник САКУД “Свети Сава” је подсетио да је друштво основано 1998. године и рекао  – Нама је првенствено циљ очување српског националног културног идентитета. Нагласио је да имају више секција у друштву, од млађих категорија три које окупљају 32 малишана и ученика основне школе, сениорску играчку групу која има 18 одраслих играча.

Владимир Хајдер, председникСАКУД-а

Хајдер каже да у Друштву повремено ради литерарно – глумачка секција те су у могућности да обележавају догађаје у игри, музици и плесу.

Од председника друштва сазнајемо да је сениорска играчка група недавно наступала у Накову и Ловћенцу, док су млађе секције приредиле програм за Божић. – Поред обележавања значајних празника организујемо Дечији фестивал “Велики концерт” у којем учествују културна друштва из земље и иностранства. Фестивал фолклора за одрасле је међународног карактера и има дугу традицију. Циљ нам је да окупљамо српска културно уметничка друштва из околних држава: Мађарске, Румуније, Хрватске, Босне и Херцеговине и других држава. Учествујемо у манифестацијама које организује локална самоуправа и радо се одазивамо позиву кањишких  КУД-ова , а и КУД-ова из околине – рекао је председник друштва Владимир Хајдер.

Женски хор „Лира“

Друштво опстаје поред рада ентузијаста и  средствима које обезбеђује учешћем на конкурсима на свим нивоима и добровољним прилозима.

ДКП