17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Čas karikature

Karikaturista “Hetnopa” Atila Salai  držao radionicu karikature sa đacima četvrtih razreda

Za vreme izložbe Atile Salaia u prostorijama Galerije “Dobo Tihomer” dva puta je umetnik radio sa učenicima četvrtih razreda.

Učenici okruženi i inspirisani karikaturama Atike Salaia su upijale reči karikaturiste koji im je objšnjavao šta je ustvari karikatura i kako je treba doživeti i nacrtati. Prva grupa prethodne nedelje se opredelila da nacrta karikaturu svoje učiteljice i  to  vrlo uspešno, dok ovonedeljna grupa se opredelila da crta: dečaci poznate fudbalere, gde su preovladavali Ronaldo i Mesi, a devojčice su za njih interesantne top – modele.

Eto Ronalda

Umetnik kaže da  je deci karikatura bliska jer su odrasli na crtanim filmovima koji su u suštini karikature. I nije im bilo teško da to prenesu na papir. Zanimljivo im je bilo i  sami su birali teme i to su korektno uradili. – Karikaturista drugačije  posmatra svet oko sebe. Deca su bliska karikaturistima, jer gledaju svet slobodnije. U Kanjiži smo bili  zadovojni i učenci i ja – kaže Salai.

Atila Salai i njegove karikature

Na pitanje šta je za njega karikatura, nasmejao se i rekao –  To je dosta teško pitanje i širok pojam. Kroz karikaturu izražavam svoja osećanja,  pa i na ovoj izložbi su ličnosti koje su bojile moja osećanja, muzičari, pisci, glumci, sportisti i na njih dan danas gledam kao svoje heroje – rekao je karikaturista.

Karikaturista ume da nasmeje posmatrača, u njegovom karikaturama nema ironije i satire.  – Bilo je i takvih karikatura, ali sam sada u fazi da u mojim crtežima nema mesta tome. Sa divljenjem gledam na ljude koje sam postavio na izložbi jer su oni vanserijski u svakom pogledu i nema mesta ironiji. Na primer  kao što je Tesla – rekao je Atila Salai. Na pitanje da li možemo konstatovati da su i karikaturisti vanserijski umetnici reče –  Mi smo čudna sorta. Nismo ni ni umetnici, a nismo ni kao novinari , ustvari, treba da crtamo nešto u vezi sa umetnošću, ali mi je živimo.

DKP