17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – “Zeleni kajak” – promocija projekta u Kanjiži

Jesen je bila duga u ovim krajevima te su Kanjižani na čelu sa članovima  Kajakaškog kluba „Bratstvo“  iz mesta  organizovali akciju sakupljanja smeća na obali  Tise.

Šezdeset kajakaša i  ljubitelja Tise i prirode se okupilo jedne vedre subote da očisti obalu i reku Tisu od smeća.

Ova akcija se realizovala pod motom “Zeleni kajak – Čista reka” i jedna je od prvih programa u projektu “Zeleni kajak” koji je finansiran od strane Evropske unije u okviru  programa “Erazmus plus” u kom su partneri iz Makedonije  “Mladi info” iz Skopja i Kajak kanu klub  “Drim-Struga”iz Struge, Hrvatski kajakaški savez iz Zagreba, iz Bugarske  Kajak kanu klub „Vodna zemlja“ iz Pančareva kod Sofije i Kajakaški klub „Bratstvo“ iz Kanjiže.

Rezultati akcije su na žalost bili poražavajući. Na kraju  se pokazalo da  ovakve akcije su posebno potrebne pošto ambalažni otpad u nekim delovima reke praktično pokriva obalu Tise, tako da je ovo čišćenje bilo izuzetno opravdano.

Zahvaljujući donaciji u okviru projekta   Kajakaški klub „Bratstvo“ je  nabavio  nove kajake koje su koristili u  akciji prikupljanja otpada.  A s proleća 2023. godine će sa njima  učestvoti u šestodnevnom sveobuhvatnom programu kod nosioca projekta na obali Ohridskog jezera, gde će  se takmičiti u regati, učestvovati  u ekološkim edukacijama i drugim programima vezanim za sport i zaštitu životne sredine.

Akcija čišćenja reke Tise i njenog priobalja nije bila samo radna, već je bila i dobar povod za građenje zajednice istomišljenika, ljubitelja sporta i prirode.

DKP

fotografije  Laslo Vigi, Rudolf Čeke