17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac- Književno veče novinara Siniše Ružičića

U novinarstvu nema stare slave, uvek se dokazuješ novim tekstovima. I Šeherezada bi se postidela kako Ružičić priča. Svoje tekstove do sada sabrao u četiri knjige. Četiri velike ljubavi pisca: fudbal, šah, novinarstvo i unuci.  

Prošlog vikenda u Narodnoj biblioteci “Branislav Nušić” u Novom Kneževcu je održano književno veče novinara u penziji Siniše Ružičića pred malobrojnom publikom  jer su mnogi poštovaoci ne samo sporta, lepe reči propšustili priliku da čuju priču koju kao da je pričala Šeherezada jer je publika bila i oduševljena i zatečena, te je bez obzira na malobrojnost prisutnih i novinar-književnik i oni uživali u priči više od dva sata na obostrano zadovoljstvo.

Sišniša Ružičić, rođeni Beograđanin, je više od 30 godina bio novinar “Politike ekspres”, prvo kao sportski novinar, a od 2000. godine kao  novinar spoljnopolitičke rubrike. Kao spoljnopolitični novinar objavio je reportaže i razgovore sa 45 ambasadora koji su tada bili ambasadori u Srbiji. Ističe da jedino nije razgovarao sa tadašnjim  ambasadorom Amerike Mongomerijem jer nisu našli zajednički jezik. Na proleće će izaći njegova peta knjiga u kojoj će se naći svi ovi razgovori i komentari o susretima.  Sa Ružičićem su bili i Branko Mrzić iz Kanjiže, sudija u penziji, fudbaler, maratonac i šahista , kao i Dragan Lisovac iz Beogrqda majstorski kandidat šaha koji su govorili o novinaru.

Objavljene knjige Ružičića

Do sada je  Siniša Ružičić objavio četiri knjige u koje je pokušao da sabere bar neki deo tekstova svoje bogate karijere i da podeli iskustva kao fudbaler, trener fudbala, učitelj škole fudbala, šahista i novnar pričajući i lepe strane i ružne strane sporta, kao i spoljne politike. Napisao je  “Putnik bez prtljaga” knjigu o svom životu u mladosti, životu u Engleskoj i Americi, kao i igranju fudbala u tim zemljama i završavanju fakulteta za sport i novinarstvo u Americi. Ona je neka vrsta biografije pisca. U knjizi “Sportski koktel” su pisanja o poznatim sportistima i ono što je do sada nepoznato o njima. U trećoj knjizi “Fudbal na nizbrdici” govori o nečasnim radnjama u njemu u Srbiji i inostranstvu što se dešavalo pred njim jer je izveštavao iz 50-ak zemalja sveta, naročito o fudbalu. U poslednjoj, za sada , knjizi “Svet u ogledalu” priča o zanimljivostima vezanim za državnike u svetu, od Bila Klintona, Gorbačova, do norveškog kralja, o Ajfelovoj kuli, špijunki KGB-a iz Engleske uhvaćenoj u 89 – oj godini i slično. Naglasio je da u novinarstvu nema stare slave , uvek se dokazuješ novim tekstom!

Siniša Ružičić u punom zanosu

Ružičić je priča koja se ne može ispričati, niti nabrojati šta je sve u životu radio i postigao. Igrao je i šah i od igre se u nekom trenutku života i izdržavao. Drugovao sa Bobijem Fišerom, trenirao mlade fudbalere i postizao sa njima svetske rezultate. Ambasador je Svetske federacije za mir u sportu , član je državnih reprezentativaca Beograda, dobitnik Nagrade za životno delo Udruženja spotskih novinara Srbije . Svoje treće doba provodi sažimajući napisane tekstove u knjige i u zagrljaju unuka. A mladima poručuje da sportom i druženjem prevazilaze razlike u tradiciji, kulturi i istoriji, među ljudima, narodima i državama.

Šteta što ga nije više ljudi slušalo, ali može da ga čita jer Biblioteka poseduje sve njegove knjige.

DKP